Prostreno.cz

Vedlejší účinky konzumace čaje na prázdný žaludek

Všichni víme, že pití teplých nápojů hned po ránu může být prospěšné hlavně pro metabolismus a trávicí systém. Ale platí to pro všechny nápoje? Konkrétně u čaje je věc sporná!

Několik lidí je závislých na čaji tak silně, že se bez něj snad ani neprobudí. Tak ono se snad ani není čemu divit. Začínat den šálkem voňavého čaje působí až rituálně, i když zlí jazykové tvrdí, že návykovost na tomto druhu nápoje vzniká spíš kvůli stopám nikotinu. Ať už je to jakkoli, málokdo ví, že by se před prvním lokem měl něčeho najíst. Proč?

Podráždění žaludku

Ne, dát si ráno teplou vodu není totéž jako dát si teplý čaj – myšleno na lačný žaludek. Ti, kteří dají přednost právě čaji, mohou po vypití šálku pociťovat podráždění žaludku. Antioxidanty a polyfenoly přítomné v čaji vedou k překyselení útrob a narušení kyselé a zásadité rovnováhy. Nehledě na to, že příliš horký čaj je pro prázdný žaludek nesnesitelný. (Postačí předem sníst hrst ořechů a semínek nebo ovoce.)

Bolest hlavy

Lidé si také stěžují, že je bolí hlava, když si nedají čaj, jakmile se probudí, ale co když právě tenhle nápoj je spouštěčem oněch nepříjemností? Pravda je taková, že čaj obsahuje kofein a může být spojen s hyperstimulací centrálního nervového systému, jež se projevuje nespavostí, neklidem, třesem či zmiňovanými bolestmi hlavy. Lačný žaludek holt nikdo neobelstí.

Zácpa

Čaj také obsahuje chemickou látku známou jako teofylin, která má dehydratační účinek na stolici. Způsobuje tedy zácpu, tak i na to pozor.

Blokace vstřebávání živin

Přítomnost polyfenolů, jako je tanin a kofein, může snížit schopnost těla absorbovat živiny z potravy, konkrétně třeba železo. Pokud tedy stále máte chuť dát si hned po ránu, bez něčeho malého k snědku, svůj oblíbený šálek čaje, zvažte všechna pro a proti.

Zdroje: www.healthshots.com, www.ndtv.co





Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat