Prostreno.cz

Vysoký tlak je tichý zabiják

Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je přezdíván „tichý zabiják“. Důvod je jednoduchý – lidé, kteří jím trpí, nemívají žádné příznaky, a přesto je ohrožuje celá řada závažných komplikací, které mohou skončit smrtí.

Bohužel miliony lidí ani netuší, že je hypertenze ohrožuje. Zanedbávají preventivní prohlídky u lékaře, a tak není nikdo, kdo by jim krevní tlak kontroloval. Ano, existují přístroje pro měření krevního tlaku doma, ale ty vám – na rozdíl od lékaře – nenavrhnou a nezajistí v případě potíží adekvátní léčbu. A ruku na srdce, když vám takovýto přístroj doma ukáže zvýšený krevní tlak, vyrazíte k lékaři, nebo mávnete rukou s (bohužel naprosto mylnou) výmluvou, že „když mi to nic nedělá, tak to nic nebude“?

Přitom navzdory tomuto přesvědčení si neléčenou hypertenzí zaděláváte na srdeční infarkt, cévní mozkovou příhodu (tzv. mrtvice) nebo selhání ledvin. Nic moc příjemného, navíc často fatálního…

Co vlastně znamenají ta čísla?

Ideální krevní tlak by se měl pohybovat okolo 120/70 – záleží ale na věku a pohlaví a také na tom, zda trpíte například diabetem (cukrovkou). Za vysoký krevní tlak je pak považována hodnota 140/90 mmHg (milimetrů rtuťového sloupce), u diabetiků či pacientů s onemocněním ledvin by však neměl překračovat 130/80 mmHg.

Zatímco první z čísel představuje tzv. systolický tlak (tedy nejvyšší hodnotu, kterou váš tlak dosahuje, když vaše srdce pracuje, tedy pumpuje krev do vašich cév), druhé číslo je tlak diastolický (nejnižší hodnota krevního tlaku, jíž je dosaženo, když srdce „odpočívá“, tedy mezi jednotlivými tepy srdce).

Hrozí mi vysoký krevní tlak?

Hypertenze může hrozit v podstatě každému, svou roli zde hraje i rodinná zátěž. Ovlivnit ji však do značné míry můžeme svým životním stylem. Obecně se dá říci, že zvýšené riziko hypertenze hrozí lidem, kteří:
1. jsou starší 65 let věku,
2. mají problém s nadváhou či obezitou,
3. konzumují v nadměrné míře alkohol,
4. konzumují v nadměrné míře kofein,
5. mají zvýšený příjem soli,
6. nezahrnují do stravy dostatek ovoce a zeleniny,
7. nevěnují se žádnému pohybu,
8. vysoký krevní tlak se vyskytuje u blízkých příbuzných.

Mohu tlak nějak snížit?

Ano. Pokud vám lékař diagnostikuje hypertenzi, předepíše vám potřebné léky. Ale to neznamená, že byste neměli pozměnit svůj životní styl (což platí i pro prevenci vysokého krevního tlaku). Především v následujících 5 oblastech:

1. Zhubněte

Jak již bylo řečeno, nadváha či obezita vznik hypertenze přímo ovlivňuje, takže je dobré tohle spojení přetnout. Jezte méně, zdravěji a pravidelně sportujte. Pokud si sami nevíte rady, určitě se obraťte na odborníka, pomůže vám sestavit ideální režim.

2. Snižte příjem sodíku

Mnoho lidí si to ani neuvědomuje, ale sodík, respektive sůl, která jej obsahuje a která je nedílnou součástí našeho jídelníčku, našemu organismu škodí. Tedy neškodila by, pokud bychom se drželi doporučeného denního množství, jež činí pro dospělého jedince 5 gramů denně. Jen pro představu, průměrný Čech spotřebuje za den 15 gramů soli! Podle ministerstva zdravotnictví by se snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu v Česku omezil výskyt cévních mozkových příhod o 25 procent a výskytu kardiovaskulárních onemocnění o 17 procent. Takže začněte objevovat i jiné chutě než slanou – používejte koření (nikoli kořenicí směsi z obchodu, ty obsahují až 40 procent soli!) a bylinky. Je to snazší, než si myslíte!

3. Pohybujte se

Stačí třeba i 30 minut třikrátkrát týdně a váš organismus vám bude vděčný. Zkoušejte nejrůznější sporty, nenechte se odradit, když vám něco na počátku nepůjde.

4. Snižte příjem cigaret a alkoholu

Nikdo po vás nechce, abyste se proměnili v abstinenta, ale pravdou je, že alkohol vašemu srdci a cévám škodí. A v kombinaci s cigaretami se jedná o spojení velmi nebezpečné. Takže přestaňte kouřit (dobré je vyhledat odbornou pomoc, zvláště kouříte-li už nějaký ten rok a sami sobě nevěříte) a alkohol (nikoli tvrdý) si dopřávejte jen příležitostně.

5. Nenervujte se

Asi nejtěžší rada, tedy co se provedení týče. Stresu se nejspíš úplně nevyhnete, ale alespoň se naučte odpočívat a relaxovat.
 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat