Prostreno.cz

Máslo srdci neškodí, obrátili vědci.

V posledních dvaceti letech bylo máslo lékaři dost démonizováno. Jako nasycený živočišný tuk mělo pověst zabijáka srdce. Vědci z Cambridge však teď přišli s tím, že máslo a jiné nasycené tuky samy o sobě oběhové soustavě neškodí. Ke stejnému závěru došli i vědci ze Švédska. Naopak přibývá kritických hlasů, které varují před konzumací ztužených rostlinných tuků a především jednoduchých cukrů.

Po desetiletích doporučení týkajících se škodlivosti nasycených tuků, jako je třeba máslo, vědci přišli s tím, že neexistuje vlastně žádný důkaz o vztahu mezi konzumací nasycených tuků a srdečními potížemi,“ tvrdí vědci z Cambridgeské univerzity.

Podle nich srdci škodí nadměrný příjem kalorií, konzumace jednoduchých cukrů, nedostatek pohybu, konzumace alkoholu a kouření. Samotný příjem nasycených tuků, pokud není extrémní, ale negativní vliv na zdraví srdce a cév nemá.

Vedle toho omega-3 mastné kyseliny vyskytující se v tučných rybách snižují riziko onemocnění chorobami srdce a cév, platí to jen v případě, že je člověk konzumuje v pestré stravě. U farmaceutických preparátů se jeví účinek minimální nebo žádný.

„Tuky byly dlouhodobě obviňovány z nárůstu obezity a počtu onemocnění srdce, ale někteří vědci teď začínají nahlas říkat, že neexistují důkazy a že je tuk démonizován neprávem, zatímco na vině jsou jednoduché cukry, které jsou dnes téměř ve všech potravinách,“ uvádí list Daily Mail citující vědce z Cambridgeské univerzity.

O nesprávném démonizování nasycených tuků hovořili také vědci ze Švédska. „Po čtyřech desetiletích doporučování omezení příjmu nasycených tuků z másla, smetany a masa máme paradoxně mnohem více onemocnění srdce a cév,“ švédský kardiolog Aseem Malhotra.

„Dříve se soudilo, že zvýšenou hladinu tuků v krvi způsobuje zvýšený příjem nasycených tuků ve stravě… moderní vědecké důkazy ale prokázaly, že jsou to rafinované sacharidy a jednoduché cukry, které jsou viníky zvýšené hladiny triglyceridů v krvi,“ tvrdí profesor David Haslam z britského Národního obezitologického fóra.

Nejhorší pro zdraví srdce a cév je strava příliš bohatá na sacharidy – hlavně ty z bílé mouky (pečivo) a rafinovaného (bílého) cukru. Ideální je pak jídelníček středomořských národů, kde se sacharidy přijímají v podobě celozrnných obilovin a tvoří jen menší část denního energetického příjmu, zatímco jsou ve stravě bohatě zastoupeny bílkoviny z ryb a mořských plodů, drůbeže a libového masa. Středomořská strava je ale také bohatší na tuky z ořechů, olejů a másla.

Naopak stále více důkazů hovoří o tom, že pro srdce a cévy je mnohem zdravější máslo než margaríny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat