Prostreno.cz

Největší nástrahy pro začínající vegetariány

Pokud se rozhodujete, zda se stát vegetariánem, mějte na paměti, že to neznamená jen ze dne na den přestat jíst maso. O svém jídelníčku budete muset hodně přemýšlet, abyste svému tělu zajistili vše, co potřebuje.

Na co by si měl tedy začínající vegetarián dát pozor?

Bílkoviny

Proteiny jsou pro fungování lidského organismu životně důležité, jejich doporučená denní dávka se pohybuje okolo 100 až 175 gramů denně. Jejich nedostatek může vést k únavě, ztrátě svalové hmoty, oslabení imunitního systému, anemii apod. Vegetariáni musejí nahradit živočišné bílkoviny rostlinnými (příroda jim nadělila naštěstí spoustu možností). V čem se nacházejí? Například v luštěninách, oříškách a semenech nebo sójovém mléce a produktech z něho či sóji obecně.

Vitamíny

Vegetariáni mohou mít potíže především s nedostatkem vitaminu B12, ten totiž mnoho rostlinných produktů neobsahuje. Jeho nedostatek přitom může způsobit celou řadu problémů (včetně psychických). Proto se doporučuje, aby vegetariáni užívali vitamin B12 jako doplněk stravy. Dalším z vitaminů, kterých byste mohli mít nedostatek, je vitamin D. Ten najdete například v celozrnných potravinách, ale i v oříškách či semenech.

Minerály

Podobně jako u vitaminů, i některé minerály jsou v rostlinné říši zastoupeny méně než v živočišné. A zrovna se to týká těch velmi důležitých – například železa, zinku nebo vápníku. Vybírejte si proto potraviny, jež jsou minerály již obohaceny (např. některé cereálie, výrobky ze sójového mléka apod.), do jídelníčku rozhodně zařaďte luštěniny, semena, ořechy, tofu nebo tmavě zelenou zeleninu.

Kalorie

Ano, některé studie ukázaly, že u vegetariánů nedochází k takovému riziku obezity jako u lidí, kteří jedí maso. Důvodem je samozřejmě fakt, že vegetariáni mají tendenci spořádat méně kalorií. Ovšem pamatujte, že nemůžete být živi jen ze salátů. Vaše tělo potřebuje nějak fungovat a k tomu mu energii musíte bezpodmínečně dodat. Takže nezapomínejte na již tolikrát zmiňované luštěniny, tofu, semena, ořechy, celozrnné potraviny a také na ovoce (i sušené) apod. Základem vegetariánství je vyvážená a promyšlená strava!

Zdroj: https://www.myrecipes.com/special-diet/vegetarian-recipes/steps-to-becoming-vegetarian, https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/10-things-you-should-know-going-veggie





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat