Prostreno.cz

Jídla, po kterých zhubnete. Jen díky jejich vůni

Nebylo by to pěkné, kdybychom mohli hubnout už jen tím, že k něčemu přičichneme? Takhle snadné to samozřejmě není, ale vězte, že existují potraviny, které nám svým aroma k hubnutí napomáhají.

Ona pomoc spočívá v tom, že některé pokrmy obsahují vůně a silice mající za následek, že se budeme cítit při jejich vdechování během jídla mnohem dříve nasyceni, než když nás jejich aroma neobklopuje.

Takže jaké dobroty je dobré propašovat na talíř, aby nám jídlo pěkně provoněly a my toho snědli méně než obvykle?

Extra panenský olivový olej

Němečtí vědci jeho sílu vyzkoušeli tak, že jeho extrakt přidali jedné skupině účastníků výzkumu do jogurtu. Tito lidé pak snědli mnohem méně jídla (a tedy i kalorií) než jejich kolegové, kteří dostali pouze jogurt bez jakéhokoli přídavku. Také u nich byla prokázána hladina serotoninu, který je mimo jiné spojován s pocitem nasycenosti.

Česnek a spol.

Obecně platí, že ostré chutě a výrazné vůně nás nasytí mnohem rychleji než ty nevýrazné. A tak je dobré přidávat do pokrmů již zmíněný česnek, ale také cibuli, chilli, pálivé papričky apod.

Zelená jablka a banány

Pokud vás přepadne hlad, nadechněte se vůně banánů nebo zelených jablek – bylo totiž prokázáno, že takto neutrální, ale přitom příjemné vůně dokážou zahnat vlčí hlad, čímž nám zaručí, že nekontrolovaně sníme všechno, co zrovna uvidíme. Obdobně by měla působit i vanilka či máta.

Fenykl

Na český stůl si tahle plodina stále ještě místo hledá, ale například v Itálii je velmi oblíbená – používala se například i jako „čistič“ chutí mezi jednotlivými chody. Spolehlivý je ovšem fenykl díky své vůni i jako prostředek jak namluvit mozku, že vlastně nemáme hlad. Pokud vás přepadne náhlá „chuť na něco dobrého“, prostě pomalu schroupejte kousek fenyklu a poté si dopřejte velkou sklenici studené vody.

Grapefruit

Tento citrus je velmi oblíbený mezi lidmi, kteří drží dietu. Ale dobrá zpráva je, že není třeba jej jíst, abychom hubnutí pomohli! Stačí mít při ruce esenciální olej z grapefruitu a v případě potřeby jej čichat – jeho vůně totiž snižuje chuť k jídlu, díky čemuž toho nespořádáme tolik, kolik bychom toho snědli normálně.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat