Prostreno.cz

Hruška nebo jablko. Poznejte, jaký typ postavy máte

Většina z nás tvarem postavy připomíná jeden z těchto druhů ovoce. Rozhoduje o tom oblast, kam se nám ukládají zásoby tuku. Jak se od sebe hrušky a jablka liší a v čem jsou výhody a nevýhody těchto typů postav?

Když se podíváte do zrcadla, připomíná vám vaše tělo tvarem spíše hrušku, nebo jablko? Jestliže se vám tuk ukládá především na stehnech a bocích, jste hruška. Pokud máte tukové zásoby na hrudníku a břiše, patříte mezi jablka.

Když zrcadlo neporadí

Obecně lze říci, že většina žen má spíše postavu typu hruška (proto se jí říká také gynoidní typ), pro muže je charakteristické jablko (neboli androidní typ), ale neznamená to, že neexistují ženy-jablka a muži-hrušky. Jestli vám zrcadlo příliš nenapovídá, zkuste jednoduchý vzoreček – obvod pasu vydělte obvodem boků. Pokud vám vyšlo přibližně číslo1 nebo vyšší, patříte mezi jablka, hruškám vyjde hodnota pohybující se okolo 0,8 (přesné rozložení hodnot v následující tabulce).

Ženy:

Méně než 0,75 = gynoidní typ neboli hruška
0,75 – 0,80 = souměrné rozložení tuku
0,80 – 0,85 = spíše androidní typ
Více než 0,85 = androidní typ neboli jablko

Muži:

Méně než 0,85 = gynoidní typ neboli hruška
0,58 – 0,90 = souměrné rozložení tuku
0,90 – 0,95 = spíše androidní typ
Více než 0,95 = androidní typ neboli jablko

Křišťálová koule

Rozdělení na hrušky a jablka se však většinou nezjišťuje jen proto, abyste věděli, kam patříte. Své opodstatnění má především u lidí, kteří bojují s nadváhou či obezitou. Z obou typů obezity totiž vyplývají jiná zdravotní rizika. Někteří odborníci dokonce označují tvar našeho těla za jakousi křišťálovou kouli, která říká, k jakým nemocem budeme díky rozložení tuku v těle v budoucnosti inklinovat.

Vědecké studie ukázaly, že v případě obezity se mohou hrušky potýkat především s osteoporózou, křečovými žílami, poruchami příjmu potravy či celulitidou. Naopak jablkům hrozí ve větší míře kardiovaskulární choroby, cukrovka, deprese, některá onkologická onemocnění, poruchy menstruačního cyklu a problémy s plodností. Samozřejmě to neplatí stoprocentně – pravdou ale je, že se oba typy liší mírou rizikovosti těchto onemocnění.

Nebezpečný tuk

Z výše uvedeného vyplývá, že máte-li obezitu typu jablko, jste na tom o něco hůře než hrušky. Důvodem je především fakt, že se vám tuk ukládá v oblasti břicha a hrudníku. Část tohoto tuku zůstane v podkoží, většina se ho ale uloží v břišní oblasti okolo orgánů (játra, střeva, slinivka, ledviny). Tento tuk se nazývá viscerální a jeho množství dokáže přesně stanovit pouze odborník.

Určité množství viscerálního tuku má každý z nás – plní velmi důležitou funkci ochrany tělesných orgánů před mechanickým poškozením (nárazy, otřesy), ale také před prudkými výkyvy teplot. Problém však nastane, je-li tohoto tuku nadbytek (pozor, mohou ho mít i štíhlí lidé). Vědci zatím po přesné příčině, proč je velké množství viscerálního tuku nebezpečné, pátrají. Podle dosavadních hypotéz je však na vině skutečnost, že viscerální tuk je mnohem aktivnější než tuk podkožní, v podstatě by se dal přirovnat k dalšímu orgánu, který do našeho krevního oběhu uvolňuje celou řadu enzymů a hormonů, jež mohou být i škodlivé, a který navíc negativně ovlivňuje i činnost ostatních orgánů a tělesných procesů.

Jednodušší hubnutí

Ale i jablko má jednu výhodu – pokud se rozhodne s obezitou či nadváhou zatočit, má větší šanci, že se mu to povede. Vyžaduje to ale poměrně intenzivní cvičení a samozřejmě změnu jídelníčku. Protože se tento typ obezity týká většinou mužů, kteří mají navíc rychlejší metabolismus a vyšší bazální metabolismus, půjde jim spalování kalorií poměrně dobře.

Věčná hruška

Ženy se většinou potýkají se silnějšími stehny a boky. Znáte to. Ačkoli cvičíte jako divá a jídelníček by vám pochválila i nutriční terapeutka, hubnete všude jinde než právě v těchto partiích (které vlastně potřebujete zhubnout především). Hrušky proto musejí mít mnohem větší vůli a výdrž, aby na stehnech a bocích opravdu zhubly. Zatímco jejich „jablečné protějšky“ po pár měsících zjistí, že zapnou kalhoty, v nichž maturovali, typickým hruškám to bude trvat pravděpodobně o něco déle. Spíše než na držení diet by se měli zaměřit na speciální cviky na vytvarování problémových partií. Ale musejí se většinou smířit s tím, že se boků úplně nezbaví. Dobrá zpráva ale je, že oblé boky považuje většina mužů za sexy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat