Prostreno.cz

Obsah talíře při kojení

Výživa kojící ženy by vydala na samostatnou knihu (a že jich už vyšlo). My vám nabízíme přehled potravin, které by na vašem talíři neměly chybět, pokud kojíte.

Ovesné vločky

Jsou úžasným zdrojem vlákniny a ví se o nich, že podporují tvorbu mléka. Kromě toho obsahují spoustu železa, tedy minerálu, který novopečeným maminkám často chybí.

Mandle

Mají v sobě spoustu kvalitních bílkovin a vápníku. A ty novopečená kojící maminka opravdu potřebuje. Například kalcia by měla kojící žena denně svému organismu dodat 1000 miligramů.

Mandle samozřejmě nejezte, pokud jste na ně alergická. Také se doporučuje vyčkat s jejich konzumací do doby, než budou vašemu miminku 3 měsíce, pokud je na mandle či ořechy alergický někdo z vašich příbuzných.

Meruňky

Obsahují kvalitní vlákninu, vitamin A i C a draslík. Kromě toho jejich konzumací zvýšíte tvorbu prolaktinu, hormonu odpovědného za produkci mateřského mléka.

Losos

Úžasně chutná ryba, která kojící ženě i jejímu dítěti prospívá na několika frontách. Kromě kvalitních bílkovin totiž obsahuje i důležité a zdravé tuky, jež příznivě ovlivňují vývoj nervové soustavy u dítěte.

Jogurt

Posiluje imunitu, obsahuje důležité proteiny a vápník. Jen si dávejte pozor, abyste kupovala „opravdový“ jogurt, tedy bez nějakých konzervačních látek, želatiny apod. Nejlepší je jogurt bílý, který si „oživíte“ čerstvým ovocem (a hned přidáte na talíř i vitaminy).

Špenát a spol.

Tmavě zelené saláty, špenát, ale třeba i brokolice – zkrátka zelená zelenina, která obsahuje důležité antioxidanty, ale také kalcium. Prospívá imunitě i kvalitnímu mléku.

Sezamová semínka

Také ona jsou úžasným zdrojem vápníku, ale kromě něho obsahují i železo, magnézium, fosfor, mangan a měď. A samozřejmě spoustu zdravé vlákniny!

Zdroj: www.wikipedie.com, www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/breastfeeding-what-to-eat





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat