Chcete zhubnout? Myslete o sobě jako o zdravě se stravujícím člověku

Bez změny postoje a myšlení ke svému životnímu stylu a stravování je šance na úspěch při snaze začít žít zdravěji velmi mizivá. Podle psychologů z Minnesoty je nastavení myšlení o sobě zcela stěžejním krokem na cestě ke změně jídelníčku a životního stylu, k čemuž se na počátku roku odhodlávají miliony lidí. A později během roku většina z nich kvůli ustálenému pohledu na sebe selhává.

Nelze se totiž prý začít stravovat zdravě, když člověk o sobě nezačne uvažovat tak, že se už zdravě stravuje. Právě imaginace a programování vlastního myšlení je podle odborníků ze Státní univerzity ve Winoně v Minnesotě zásadním krokem na cestě ke zdravějšímu životnímu stylu.

Když se chce člověk zbavit zlozvyku konzumace vepřa, knedla, zela třikrát týdně, nemůže si neustále opakovat, že tohle jídlo má rád. Chce-li žít zdravěji, musí sám sebe přesvědčit, že mu zdravější strava bez tučných, smažených a na sacharidy bohatých jídel víc vyhovuje.

„Čím více se člověk identifikuje s určitou rolí, tím pravděpodobněji se pak začne sám chovat tak, jak tato role předepisuje. Dává rozum, že proces konceptualizace já jako zdravého strávníka pomáhá k větší identifikací s touto rolí,“ tvrdí autoři z Minnesoty.

Své objevy opírají o experimentální výzkum se ženami.

„Pokusné osoby uváděly, že procvičování myšlení o sobě jako o těch, kdo už vykonávají tuto zdravou činnost, je silně motivovalo k tomu skutečně se tak chovat a jíst zdravěji a více cvičit… pomáhá to dokonce i tam, kde zdravé změny nejsou oblíbené,“ tvrdí autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat