Superpotraviny, které vám nesmějí chybět na talíři

Zima klade zvýšené nároky na náš imunitní systém. A tak se většina z nás snaží posílit jej, jak jen je to možné. Naštěstí nás pro toto úsilí příroda vybavila silnými spojenci. Potravinami, které prospívají lidskému organismu jako málokteré.

Alespoň jednu z následujících superpotravin byste měli zařadit na talíř každý den.

Čerstvý špenát

Proč ho jíst: Kromě vitaminů a minerálů obsahuje také foláty, které prospívají srdci a zpomalují stárnutí organismu. Kromě toho v něm najdete také lutein, který pomáhá v prevenci makulární degenerace (závažné oční choroby).

Čím ho nahradit: kapustou, římským salátem

Jogurt

Proč ho jíst: Obsahuje „přátelské“ bakterie, které příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, a tím nejen naše zažívání, ale také imunitní systém. Kromě toho byla jeho role prokázána i v prevenci rakoviny tlustého střeva.

Čím ho nahradit: kefírem, sójovým jogurtem

Rajčata

Proč je jíst: Mimo jiné obsahují antioxidant lykopen, která podle řady studií pomáhá v boji proti několika typům rakoviny (včetně rakoviny plic nebo močového měchýře) a také posiluje zdraví cév.

Čím je nahradit: vodní meloun, papája, růžový grapefruit

Mrkev

Proč ji jíst: Obsahuje důležité karotenoidy, které hrají důležitou roli v prevenci některých onkologických onemocnění, ale také působí protizánětlivě. Pozitivně mohou ovlivnit astma nebo revmatoidní artritidu.

Čím ji nahradit: žlutými paprikami, dýní, sladkými bramborami, mangem

Borůvky

Proč je jíst: Jsou plné velmi silných antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině, ale také diabetu nebo věkem podmíněné ztrátě paměti. Navíc prospívají srdci a cévám.

Čím je nahradit: tmavými hrozny, rozinkami, jahodami, švestkami

Fazole

Proč je jíst: Nejenže díky vysokému obsahu vlákniny podporují zdraví střev a jsou důležité v prevenci rakoviny tlustého střeva, ale obsahují také antioxidanty, jež prospívají srdci a především podporují činnost mozku.

Čím je nahradit: hráškem, čočkou, sójovými boby

Vlašské ořechy

Proč je jíst: Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, a tak přispívají ke správné činnosti mozku. Kromě toho ale obsahují polyfenoly, jež působí protizánětlivě, a jsou velmi kvalitním zdrojem bílkovin.

Čím je nahradit: mandlemi, makadamovými ořechy, pistáciemi arašídy







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat