Proč si dneska dát vývar z batátů?

Batáty můžou být novou zázračnou zeleninou přispívající k hubnutí lidí konzumujících příliš kalorickou stravu. Japonští vědci tvrdí, že vývar z nich pomáhá odbourávat tuky v podkoží a snižuje hladinu nezdravého cholesterolu a triglyceridů v krvi. To, co každý po vaření batátů vylije do odpadu, může být novou zázračnou dietou.

Vědci z Japonska zjistili, že vařením batátů se voda obohatí o peptid, který při konzumaci výrazně snižuje apetit, pomáhá odbourávat tuky a také snižuje hladinu triglyceridů a nezdravého cholesterolu v krvi.

Tým doktora Kodžiho Išigury prokázal účinky batátových peptidů na pokusných zvířatech, jimž podával vývar z batátů. Hlodavci byli krmeni stravou bohatou na tuky, část dostávala vývar, část čistou vodu. Jedinci, kteří dostávali vodu, byli po měsíci výrazně obéznější, měli vyšší hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a ztučnělá játra. Naopak myši, které dostávaly batátový vývar, zhubnuly, měly nízkou hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi a také méně hladového hormonu leptinu, který nutí savce jíst.

„Běžně vyléváme obrovské množství vyvařené vody z batátů… Byli jsme překvapeni, že peptid z batátů, který se vyvařuje do vody, snížil množství tuků u myší… Tuto vodu bychom tak mohli využít místo vylití pro naše lepší zdraví,“ míní doktor Išiguro.

Vsaďte na luštěniny

Batáty nejsou jediní zástupci rostlinné říše, kteří se ocitli v hledáčku výzkumníků v souvislosti s pozitivními vlivy na naši štíhlou linii. Podle kanadských vědců pomáhají lidem hubnout také hrách, fazole, cizrna a čočka. Jídelníček bohatý na luštěniny pomáhá spalovat nadbytečné kilogramy. Ale navíc je také prevencí jojo efektu, tedy zpětného přibývání na váze po výrazném zhubnutí.

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a oligosacharidy. Rychle člověka zaplní a pocit plnosti vydrží dlouhou dobu. Navíc obsahují látky, které snižují hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Pokud člověk do svého jídelníčku zařadí 130 gramů luštěnin denně, zhubne a nemusí se ani výrazněji trápit hladem.

„Tato nová studie dobře ladí s předchozími výzkumy, které prokázaly, že luštěniny zvyšují pocit nasycení o jednatřicet procent, což může vést ke snížení celkového příjmu potravy,“ tvrdí profesor Russell de Souza z Toronta.

Pravidelná každodenní konzumace luštěnin souvisí s pětiprocentním snížením hladiny nezdravého cholesterolu v krvi. A to má zásadní vliv na zdraví srdce a cév.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat