Máte vysoký cholesterol? Poznejte potraviny, které ho umí snížit

Zvýšená hladina cholesterolu trápí spoustu Čechů. Patříte k nim? Pak vám jistě lékař naordinoval tu správnou léčbu. Ovšem to neznamená, že byste ji neměli podpořit! Jak? Například tím, že do své stravy zařadíte následující potraviny.

Na hladinu cholesterolu má naše strava významný vliv. Které dobroty ji ovlivňují pozitivně?

Hroznové víno

O tom, že svědčí našemu srdci, se ví už dávno. Nyní vědci přišli také s tím, že pomáhá pacientům se zvýšeným cholesterolem. Vděčí za to látce pterostilben.

Vlašské ořechy

Obsahují vysokou hladinu omega-3 mastných kyselin, které prospívají nejen srdci či mozku, ale také našim cévám. A i když jsou to tuky, rozhodně se jim vyhýbat nemusíte!

Zelí

Podušené nebo kysané, s obojím to vyhrajete (tedy pokud není součástí knedlo-vepřo-zela). Zkuste nejrůznější zelné saláty, případně si doma zelí naložte. Uvidíte, kolik chutí se skrývá v jediné hlávce!

Luštěniny

Mají nejen vysoký obsah vlákniny, ale nedávná studie prokázala, že pozitivně ovlivňují hladinu škodlivého cholesterolu. Čočka, fazole, hrách nebo cizrna – skvěle chutnají a ještě prospívají zdraví!

Borůvky

Jak budou mít sezónu, vyrazte do lesa (případně na trh, pokud nejste zrovna nadšenými sběrači). Látky, které toto ovoce obsahuje, ovlivňují v našem těle enzymy, jež se podílejí na produkci cholesterolu.

Špenát

Zelené lístky obsahují antioxidant lutein, který se ve studiích ukázal jako tajná zbraň proti cholesterolu a pro zdraví srdce a cév.

Ovesné vločky

Dáváte si ovesnou kaši k snídani? Skvělé! Vločky jsou nejen bohaté na vlákninu, ale také na látky, jež pozitivně ovlivňují hladinu „hodného“ cholesterolu. Vaše srdce a cévy vám poděkují!

Rajčata

Zcela zaslouženě patří mezi superpotraviny. Nejenže zvyšují hladinu dobrého a snižují hladinu škodlivého cholesterolu, ale navíc obsahují lykopen. A ten prospívá zdraví našich cév.

Cibule

Je takovou kuchyňskou popelkou – používáme ji skoro při každém vaření, ale že bychom si jí nějak cenili… Třeba se to změní, až zjistíte, jak je zdravá! A právě snižování cholesterolu je jednou z jejích schopností.

Zelený čaj

Zatím je jeho vliv na cholesterol předmětem výzkumu, ale vědci se začínají přikládat k názoru, že nám v to to ohledu opravdu prospívá. A jak se zdá, především mužům!

Tmavá čokoláda

A sladká tečka nakonec. Látky obsažené v kakau, které opravdu kvalitní čokoláda obsahuje, snižují špatný a zvyšují dobrý cholesterol. To je dobrá zpráva, co říkáte? Mluvíme samozřejmě o čokoládě s minimálně 70 % kakaa.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat