Zdravé potraviny, kvůli kterým nikdy nezhubnete

Tak, teď už jde do tuhého. Koupaliště budou za chvíli otevřená a vy se snažíte shodit kila navíc. Víte ale, co jíte? Tohle si na talíř za žádnou cenu nedávejte!

Pokud jste se rozhodli zhubnout, pravděpodobně rezignujete na všechny zákusky, bílé pečivo, alkohol nebo sladké nápoje. Nahrazujete je „zdravějšími“ variantami? No, to se teprve uvidí. Před čím varují nutriční odborníci?

Výrobky bez cukru

Líbivá poznámka, která upozorňuje, že v kelímku nebo čímkoli jiném není obsažen cukr, může být zavádějící. Proč? Umělá sladidla jsou podle všeho ještě horší. I když jsou schválena pro použití v produktech, aspartam, acesulfam nebo sukralóza nepatří k nevinným položkám. Výrobky, které jsou slazeny umělými sladidly, totiž obsahují více chemických látek. Žádná výhra. A co přírodní náhražky cukru?

Přírodní cukry

Milujete agáve, kokosový sirup a další? Konzumovat je ve velkém množství a na základě toho, že jsou „zdravější“, by se vám nemuselo vyplatit. Pořád je to přijatá energie, usazující se v partiích, které chcete vytvarovat. Všeho s mírou.

Obilné tyčinky a sušenky ke snídani

Jediná „neškodná“ sušenka ke snídani může obsahovat 11 gramů cukru, zatímco cereální, tedy obecně zdravější, tyčinka se může pochlubit klidně i 13 gramy. A to je spousta cukrů přijatých ještě před prací! Zvažujte proto, jakým ranním sladkostem dáte přednost.

Mlsání k televizi

Smažené brambůrky jste vyměnili za oříšky a ovoce? V pořádku, jenom si nekupujte míchané směsi. Mají tendenci obsahovat plody s vysokým obsahem cukru, jako jsou rozinky nebo datle. Druhé jmenované v sobě mají oproti banánům přibližně pětkrát více cukru na 100 gramů. Ale banány jsou mnohem levnější.

Kokosový olej

Velmi oblíbený kokosový olej se často používá k aromatizaci pokrmů, nicméně odborníci varují, že kvalitní řepkový olej je pro každodenní vaření vhodnější. Kokosový má totiž 87 gramů nasycených tuků na 100 gramů, kdežto řepkový jen 7 gramů k poměru stejného množství. Opravdu zdravé jídlo vypadá tak, že si do něj přidáte 12 gramů nasycených tuků v jedné lžíci?

Výrobky bez tuku

Ochucené jogurty bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku mají vysoký obsah cukru. Proto je lepší vybrat si spíš přírodní jogurt, který obsahuje polovinu množství cukru, ale má čerstvé ovoce.

Bezlepkové potraviny

Pokud nepatříte mezi celiaky, nebo netrpíte nesnášenlivostí na lepek, je nepravděpodobné, že by bylo dobré, abyste konzumovali pouze bezlepkové potraviny. Je totiž nemožné setkat se s bezlepkovým dortem, který je zdravější než dort obsahující gluten. Pečivo bez glutenu (lepku) může mít dokonce vyšší podíl cukru, tuku a soli, což se děje často kvůli vylepšení struktury a chuti. Tak co, už budete sledovat etikety?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat