Český chléb zažívá renesanci. Prim hrají retro produkty i celozrnné pečivo

Český spotřebitel se po letech, kdy pro něj při výběru pečiva hrála hlavní roli cena a podléhal kouzlu pestré nabídky dopékaného pečiva, vrací k tradici a hledá kvalitu. Alespoň tak to vnímají pekaři, kteří získali výroční ocenění Chléb roku, jež se uděluje v rámci akce Dny chleba. Nyní se tyto kvalitní české chleby dostanou díky síti Tesco mezi spotřebitele napříč Českem.

Ocenit poctivé tradiční pekařské řemeslo a zároveň přiblížit jeho produkty českému spotřebiteli tím, že jej dostane do širší distribuční sítě a upozorní na jeho kvalitu. To je cílem tradiční slavnosti i národní soutěže Chléb roku. Letošními vítězi se staly pekárny Beas Choustníkovo Hradiště, MaJa Dolní Dunajovice a Pecud v.o.d. Žandov. Jejich pekaři upekli nejlepší chleby v kategoriích Konzumní chléb, Řemeslný chléb a Chléb bez hranic.

„Dříve se zákazníci řídili prakticky ve všech směrech pouze cenou, což dnes už tak úplně neplatí, čím dál více se zajímají o kvalitu, složení a původ výrobků,“ říká Ing. Bedřich Syrovátko, majitel společnosti Beas a.s., v jejíž pekárně upekli nejlepší Konzumní chléb roku. A potvrzují to i slova Martina Abrahama z rodinné pekárny Pecud Žandov, odkud pochází celozrnný chléb Maratonec, jenž uspěl v kategorii Chléb bez hranic: „V současnosti vnímáme velký obrat k retro výrobkům a větší zájem mají zákazníci také o žitné výrobky. Nově například vyrábíme Zrninový chléb, který obsahuje pouze zrna pšenice, žita, lnu, slunečnice a dalších obilovin, neobsahuje mouku ani droždí. Ale klasická šumava je samozřejmě stále nejpopulárnější.“

Při výběrů kvalitního chleba je podle vítězných pekařů důležité zkoušet a najít si „svého“ pekaře. Ne vždy je přitom vyšší cena zárukou dobré kvality. „Pokud chcete kvalitu, není nic jednoduššího, než pátrat po složení a ptát se, zda je chléb čerstvý, nebo pouze rozpečený,“ upřesňuje Martin Abraham a dodává, že třeba tradiční český kvasový chléb má svá specifika a měl by se vyrábět dle cechovní normy – tedy z žitného kvasu bez droždí.

Zástupce pekárny z Choustníkova Hradiště pak s nepopiratelnou vášní pro své řemeslo doplňuje, jak by měl poctivý chléb vypadat: „Kvalitní chléb by měl mít pravidelný, optimálně klenutý tvar a přiměřeně velký objem, a je už jedno, zda preferujete chléb pomoučený nebo lesklý s barvou jiskrně kaštanovou. Kůrka by pak měla být stejnoměrně zabarvená, pružná, pozvolně přecházející do střídy a vůně? Prostě chlebová a aromatická, mělo by být cítit, z jakých surovin je chleba upečený.“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat