Zatracovaná antikoncepce má i své přínosy. Pilulky umí víc než jen chránit proti těhotenství

Že jsou malé tabletky vhodné, jen když neplánujete rodinu? Ale kdepak. Pomáhají i na docela jiných frontách! Poskytují ochranu před rakovinou vaječníků, krotí migrénu i bolesti při menstruaci, a navíc čistí pleť!

Pilulky jsou celosvětově nejpopulárnější antikoncepcí. Asi se není čemu divit, chlubí se totiž účinností 99,8 procenta. Tedy samozřejmě za předpokladu, že se užívají správně. I vy je máte v nočním stolku? Pak by vás mohlo zajímat, že toho dokážou mnohem víc, než jen zabránit těhotenství. Zde jsou jejich výhody, o kterých se moc nemluví!

Dokonalá pleť jako z reklamy

Z průzkumu americké neziskové organizace Guttmacher Institute vyplývá, že až 20 % žen antikoncepci používá mimo jiné k vyřešení problémů s pletí, zejména akné. Malé prášky proti početí totiž pomáhají snižovat hladinu hormonu androgenu, který ovlivňuje produkci kožního mazu. Proto jsou podle lékařů dobrou volbou pro všechny dámy, co touží po bezchybné pokožce.

Menší utrpení při menstruaci

Víc než polovina zastánkyň něžného pohlaví trpí při menstruaci bolestmi. Takový je názor odborníků amerického Kongresu porodníků a gynekologů. Jenže i s těmito nepříjemnostmi a prokletím si dokáží antikoncepční pilulky snadno poradit! Obsažené látky snižují množství prostaglandinů, což jsou hormony, které se v těle přirozeně „vyrábějí“. Tak se zabrání zduření dělohy, což tlumí bolestivé stavy.

Prevence rakoviny vaječníků

Rakovina vaječníků je pátou nejčastější příčinou úmrtí, jak uvádějí statistiky. V loňském roce bylo jen ve Spojených státech diagnostikováno 22 tisíc nových pacientek a čísla jsou podobná i v jiných zemích. Máte strach? Kdo by se divil? Ochrana ale existuje. Závěry americké studie prokázaly, že uživatelky antikoncepčních pilulek mají výrazně nižší pravděpodobnost, že je toto onemocnění postihne. A čím delší je doba dávkování, o to víc riziko klesá.

Stop nenáviděné migréně

Migrénou dnes trpí zhruba každá druhá žena, a to hlavně při „svých dnech“. Má to na svědomí pokles hladiny estrogenu, což je bohužel standardní průběh cyklu.

„Užívání antikoncepčních pilulek poskytuje stálou dávku hormonu estrogenu, což předchází migrénám a bolestem hlavy. Toto pravidlo se však nevztahuje na ženy, které při těchto stavech trpí záblesky světla nebo nevidomým viděním. Ty by si antikoncepcí mohly naopak více ublížit,“ vysvětluje asistentka gynekologie a reprodukčních služeb z americké Pittsburské univerzity. Tak co, jste pro nebo proti?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat