Rady, jak rychle usnout, i když jste ve stresu

Nechcete další noc strávit zoufalým bloumáním po bytě a riskovat, že usnete na ranní poradě? Jenže co si počít, když si vypjaté nervy nedají říct? Existují hned tři jednoduchá řešení vašeho nespavého problému…

Všichni známe situaci, kdy potřebujeme „zabrat“, ale spánek pořád nepřichází. Jsme ve stresu, hlavou nám létají myšlenky a udržují mozek v jakési nervózní pohotovosti. Někdo přemýšlí o práci, jiný o hádce s partnerem, dalšího rozhodily večerní zprávy. Výsledek? Ranní únava, špatná produktivita a další dávka stresu – který si v noci opět vybere svou daň v podobě nechtěné bdělosti. Sedí to na vás jako ulité? Pak byste z tohoto kolotoče měli rychle vyskočit a změnit strategii. Jak?

Identifikujte strůjce vypjatých nervů

Co vám dělá vrásky na čele? Dají se zdroje vašich starostí vyjmenovat? No výborně, pak to udělejte a vypořádejte se s nimi už v předstihu – dříve, než si navléknete pyžamo. Touto cestou je totiž psychicky zvládnete a překonáte.

„Mnoho z mých pacientů má zápisník starostí, do kterého si zapisují své pocity. To jim pomáhá odvrátit úzkost a zbavit se stresu. Pokud dokážete svou mysl uklidnit ještě před ulehnutím, je méně pravděpodobné, že vás postihne nespavost,“ říká lékařka a zároveň ředitelka centra pro poruchy spánku se sídlem v americkém Clevelandu Nancy Foldvary.

Věnujte pozornost atmosféře pokoje

Když se snažíte spát, logicky k tomu chcete i vhodné podmínky. Jenže jsou ty vaše ideální? Ujistěte se, že teplota v místnosti je optimální. V případě horka zapněte větrák, nebo alespoň pořádně vyvětrejte. Zaměřte se i na matraci a zjistěte, zda už není proleželá. Zkontrolujte také polštáře a přikrývky, nepotřebují vyměnit?

„I když si těchto elementů běžně nevšímáte, ve stresových situacích vás mohou udržovat vzhůru. Vypořádejte se se vším, co by vám mohlo narušit spánek. I kdyby to znamenalo větší rekonstrukci ložnice,“ doporučuje výše zmíněná odbornice přes sladké sny.

Vyhněte se alkoholu a kofeinu

Snažíte se splíny utopit ve sklence vína? Nedivte se, že jste noční sovy. A stejně to platí i v případě kofeinu. Pozor, jeho skryté zdroje možná ani neznáte! Patří mezi ně horká čokoláda, klasická čokoláda, zelený i černý čaj. Pokud si tyto povzbuzovače, kávy nevyjímaje, dáte do dvou hodin odpoledne, nebudou vám bránit ve spánku. Co se týče alkoholu, toho se vzdejte už v podvečer.

Závěry americké studie z roku 2011 prokázaly, že metla lidstva zvyšuje tepovou frekvenci, což udržuje část nervového systému v aktivní pohotovosti. Není těžké uhodnout, kam to vede, viďte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat