Potraviny a nápoje, které vaše zuby milují

Tajemství krásného úsměvu a méně častých návštěv zubaře? Strava! Co jíst a pít, abyste okolí oslňovali svými perličkami? Čaj si s klidným svědomím dopřejte!

Hrdinové nejsou jenom ve filmech. Existují i ve formě potravin, které vašemu chrupu vyloženě prospívají. Jak se jmenují?

Chutná zelenina

Brokolice, květák a zelí, zdravě „obrušují“ povrch zubů, čímž je čistí. Obsahují také vápník a fosforečnany – přátele zdravých a krásných zubů. Pokud zelí nebo květák nepatří k vašim oblíbencům, jezte mrkev, okurku, celer či papriky. Tihle všichni mají také vysoký obsah vody k vyvážení cukrů.

Mléčné výrobky

Milujete sýry? Tak sláva! Jsou plné vápníku, který pomáhá vyměňovat minerály vyloučené ze zubů. Mléko a jogurt také poskytují vápník, obsahují velmi málo kyselin a zásobují fosfáty, které obnovují a zlepšují hladkost a lesk zubů. Kvalitní mléko dokonce přináší vitamin D, který pomáhá vápníku lépe pracovat.

Cenné ovoce

Vitamin C pomáhá tělu udržovat kosti a zuby v kondici. Pomeranče, grapefruity, jahody či kiwi zvýší vaši denní dávku tohoto vitaminu, což je skvělé pro všechny.Jenom jezte ovoce po celých kusech a vyhněte se džusům, které obsahují příliš mnoho cukru. Zároveň platí, že nadbytek kyselého zubům naopak neprospívá. Kyselina obsažená v ovoci, zvlášť v citronech a grepech, totiž oslabuje sklovinu. Jak tohle pro a proti vyvážit?

Půl hodiny po konzumaci ovoce si nečistěte zuby. Zároveň podpořte produkci slin žvýkačkou, která neutralizuje kyselé prostředí. Vhodné je i vypláchnutí úst ústní vodou.

Čaje

Zelené, bílé a bylinkové čaje obsahují méně taninu, takže zbarvují zuby o dost méně než třeba káva či černý čaj. Navíc zabíjejí a potlačují bakterie, které způsobují plaky. Klidně tedy můžete pít to, co máte rádi!

Maso, ryby a tofu

Maso, tofu a mastné ryby jako losos a makrely obsahují fosfor, který chrání zubní sklovinu. Zkombinujte to s vitaminem A, jež pomáhá udržovat zubní sklovinu ve fit stavu, dále céčkem a déčkem, a získáte ještě větší užitek pro vaše ústa. Můžete čerpat z hovězího masa, ryb, tofu a drůbeže. Pokud jste vegetariáni, jistí to listová zelenina či fazole.

Ořechy

Arašídy se mohou pochlubit vápníkem a vitaminem D, zatímco mandle mají vysoký obsah vápníku. Díky kešu získáte nějakou tu ochrannou slinu navíc, zatímco vlašské ořechy obsahují opojnou směs železa, hořčíku a kyseliny listové, která napomáhá opravit poškozené buňky v tkáni dásní. Tak co si dnes dáte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat