Dietní limonády škodí zdraví stejně jako ty s cukrem

Light a zero limonády sice lákají svým nulovým obsahem cukru, ale zdání klame. Nepotěší vás asi ani to, že odlehčené drinky prý způsobují deprese, cukrovku, astma a poruchy ledvin. Už vás žízeň pomalu přechází?

Pijete nízkokalorické nápoje a chlácholíte se tím, že jimi neohrožujete své štíhlé křivky? Tak to vás teď čeká nepříjemné překvapení. Nevinně se tvářící sody, toniky či koly v light verzích vám totiž naopak mohou přihrát pár kilogramů navíc. Jenže pozor, ve hře jsou i vážná zdravotní rizika! Víte vlastně, co konzumujete?

Nadváha? To ještě lepším případě

Umělá sladidla obecně nejsou podle všeho žádná hitparáda. Američtí odborníci z univerzity Purdue, jež má sídlo v Indianě, na základě vlastního průzkumu tvrdí, že zvyšují chuť k jídlu, což konzumenta tak jako tak nabádá k přejídání. Aby toho nebylo málo, umělé náhražky klasického cukru ke všemu zvyšují riziko metabolického syndromu, při kterém tělo přestává reagovat na inzulin. Dočkat se tedy můžete cukrovky – dřív, než se nadějete. Jste v šoku? Ještě to zdaleka není všechno.

Pitný režim? Ne vždy je prospěšný

Odlehčené nápoje jsou lepší, neboť neobsahují kvanta cukru, v porovnání s jejich přeslazenými protějšky. Také jste to za svůj život slyšeli snad stokrát? I když zdravý rozum velí tomuto tvrzení věřit, neboť zní vcelku logicky, smutná pravda je bohužel úplně jinde. Kde přesně? V umělých sladidlech typu aspartam, sukralosa a sacharin, které jsou v dietních nápojích obsaženy. Proč tyto náhražky páchají v lidském organismu doslova paseku?

Deprese, astma a poruchy ledvin

Další odborná studie, provedená tentokrát na izraelském Weizmannově institutu věd naznačuje, že denní konzumace dietní sody v podobě čtyř „porcí“ zvětšuje riziko depresí o celých 30 procent. Australští vědci dávkování dokonce ještě snižují, jelikož jejich výzkum spojuje pouhé dva dietní drinky denně s rozvojem astmatu a ledvinových potíží. Může být hůř? To si pište…

Mozek jako ohrožený druh? Přesně tak

Svojí troškou už tak do rozbouřeného mlýna přispěli také výzkumníci působící na univerzitě v Miami. Podle jejich názoru mají pijani nízkokalorických nápojů vyšší riziko mrtvice, protože zmíněné sladidlo aspartam poškozuje antioxidanty v mozku a jeho dlouhodobý příjem zaviní nebezpečnou nerovnováhu v tomto důležitém orgánu. Ještě pořád máte chuť na odlehčený drink, nebo vezmete za vděk vodou z kohoutku?

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat