Extrémy škodí. Tyhle vás mohou stát zdraví

V posilovně dřete od nevidím do nevidím, užíváte doplňky stravy nabité vitaminy a minerály a bez antibakteriálního mýdla nemůžete existovat? Tohle vám nijak neprospívá, ale naopak pořádně škodí! Proč?

Jíte spoustu ovoce a zeleniny, vyhýbáte se tučným jídlům, pravidelně cvičíte a bedlivě si hlídáte svoji váhu. Znamená to, že jste zdravý člověk a nemoci u vás nemají šanci? Ne tak rychle. Některé naprosto běžné zvyky, které se tváří zcela neškodně, vás o sílu i vitalitu mohou rychle připravit. Najdete se v těchto bodech? Pak si dejte pozor!

Libujete si v samotě. A to má následky

Jste tak trochu vlk samotář a hlučnou společnost raději měníte za klidné večery s knihou? Pokud to tak děláte pravidelně a často, pohybujete se na tenkém ledě. Podle amerických lékařů má osamocení a sociální vyloučení stejně zhoubný vliv stejně jako 15 cigaret denně. Styky s přáteli i rodinou prospívají psychice, zmírňují stres a interakce s blízkými lidmi mají také blahodárný vliv na fyzické zdraví.

Přeháníte to s doplňky stravy

Nehodláte přísun vitaminů a minerálů podceňovat, proto sázíte na různé doplňky stravy, a držíte se hesla, že čím více, tím lépe? V tomto případě to tak docela neplatí. Jistý průzkum z roku 2011, který se zaměřil na údaje 40 tisíc žen, odhalil, že ty dámy, které nadměrně konzumovaly tyto produkty, vykazovaly vyšší riziko úmrtí.

„Neexistují žádné dlouhodobé studie, které by jednoznačně prokázaly výhody potravinových doplňků. Pokud je užíváte, dodržujte doporučené denní dávky a rozhodně je nepřekračujte,“ varuje americký lékař Gary Rogg, který působí na newyorské klinice Montefiore Medical Center.

Váš nejlepší přítel je antibakteriální mýdlo

Lidí, kteří mají panickou hrůzu z bakterií, je mnoho. Patříte mezi ně? Pak možná nikdy neopouštíte byt bez důkladně očisty a použití antibakteriálního mýdla. Jenže je to tak dobře? Někteří lékaři jsou toho názoru, že nadměrné množství dezinfekce a sterilní prostředí oslabuje imunitní systém. S vidinou dokonalé čistoty se totiž připravíte i o „hodné“ bakterie, které chrání pokožku. Zkrátka a dobře, všeho moc škodí!

Cvičíte příliš mnoho

Ano, motivace je dobrá, když jde o fyzickou aktivitu. Ovšem nic se nemá přehánět. Vaše tělo potřebuje také odpočinek, zvlášť po extra těžkém tréninku. Když se nemá čas regenerovat, riskujete chronickou únavu, potíže se spánkem, sníženou imunitu i svalové bolesti.

„Někdy jen sedět a relaxovat je pro váš organismus mnohem prospěšnější, než vyrazit do posilovny. Dopřávejte si tedy bez výčitek svědomí i volné dny, vyhnete se zbytečným zraněním,“ říká výše zmíněný lékař. Dáte si tedy dnes pauzu?

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat