Zelený čaj chrání před nadváhou i kožními problémy

Úplně bez nadsázky by se dalo říct, že za vznikem zeleného čaje stojí pouhá náhoda. Dnes z tohoto „omylu“ ale můžete čerpat takové zdravotní přínosy, o jakých se vám ani nesnilo. Chcete se chránit před rakovinou, nadváhou i kožními patáliemi? Pak rychle dejte vařit vodu v konvici!

Jisté prameny uvádějí, že zelený čaj se pije už 5000 let. Jeho objevení se připisuje čínskému císaři Šen-nungovi, jemuž podle pověsti při ohřívání vody spadlo omylem do kotlíku pár lístků čajovníku. Poté, co panovník lahodně vonící nápoj ze zvědavosti okoštoval, byl překvapen vynikající chutí i okamžitým přívalem energie. Dílem náhody tedy začala zlatá éra tekutého pokladu, jehož blahodárné účinky se postupem času odhalovaly světu.

Zatímco tradiční čínská a indická medicína využívaly zeleného zachránce zejména k zastavení krvácení a hojení ran, moderní lékařství v něm vidí spíše prevenci vážných onemocnění, pomocníka při hubnutí i zásobárnu antioxidantů. Jaké benefity vás čekají v každém šálku? Není jich zrovna málo…

Ochrana před rakovinou

Závěry průzkumu Národního onkologického institutu naznačují, že obsažené polyfenoly významně snižují pravděpodobnost výskytu nádorů. Vědci se domnívají, že zmíněné chemické sloučeniny pomáhají likvidovat rakovinové buňky a zabraňují jejich růstu. Přesný mechanismus, jak tohle celé funguje, není dodnes znám, jedno je však jisté – v zemích, kde je spotřeba čaje vysoká, je výskyt onemocnění rakovinou zpravidla nižší. I tomu přikládají odborníci nemalý důraz s tím, že pravidelná konzumace je jedinečnou formou prevence.

Zdravé srdce a dlouhý život

Studie z roku 2006, publikovaná v odborném časopise Journal of the American Medical Association, dospěla k závěru, že spotřeba zeleného čaje je spojena se sníženou úmrtností způsobenou všemi příčinami, včetně kardiovaskulárních chorob. Výzkumníci sledovali přes 40 tisíc účastníků a na základě svých poznatků si troufají tvrdit, že poctiví pijani se mohou dožít delšího věku. Docela prima životabudič, nemyslíte?

Podpora hubnutí, která stojí za pozornost

Držíte dietu, jenže na vytoužené výsledky stále marně čekáte? Pijte zelený čaj, který urychluje metabolismus, čímž logicky přispívá ke snížení tělesného tuku – zejména v oblasti břicha. Takový je názor lékařů, kteří ho vnímají jako účinný prostředek v boji s obezitou i nadváhou. Pochopitelně se to neobejde bez pohybu a správného jídelníčku, tenhle zlepšovák sám o sobě zázraky nesvede – ovšem v dosažení cíle hodně pomůže!

Konec kožním patáliím včetně lupů

Vědci na základě svých četných studií rovněž naznačují, že vonící „zelenáč“ je velice slibný při léčení kožních onemocnění, jako jsou lupy či nepříjemná psoriáza. Cenné látky, kterými je doslova napěchován, regulují životní cyklus buněk a zároveň tlumí zánětlivé procesy. Takže se nedivte, kdyby vás někdy dermatolog místo do fronty v lékárně vyslal pro pomoc do čajovny. Stát se to totiž skutečně může!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat