Skořice, jak ji možná neznáte. Právem je královnou zimy

Vůni skořice si lidé často spojují s vánočními svátky a sladkými pokrmy, ale toto vzácné koření toho poskytuje mnohem víc.

Skořicová kůra byla zmiňována již v Bibli. Ve starém Egyptě ji využívali při balzamování, v Evropě se začala používat k dochucování pokrmů, výrobě parfémů, či k přípravě některých léků. Získává se z tropických stromů skořicovníků a patří k vysoce ceněným druhům koření po celá tisíciletí. V některých dobách měla skořice údajně vyšší cenu než zlato. V dnešní době je hlavním producentem skořice Srí Lanka, jejíž obyvatelé ji považují za nedílnou součást životosprávy. A nejinak tomu může být i u vás. Už jste slyšeli, co všechno umí?

Zimní nápoj

Horký čaj se skořicí a medem, vynikající horká skořicová káva s mlékem, klasický svařáček nebo teplý pomerančový nápoj se skořicí, to vše povzbuzuje krevní oběh, způsobuje pocení, pomáhá předcházet chřipce a nachlazení. Skořice rovněž stimuluje trávicí trakt, uklidňuje nevolnosti, nadýmání, průjmy a koliky. Toto opojné koření vytváří zajímavé chutné nápoje, ale také ruší hlenotvorné vlastnosti mléka, proto je ideální do mléčných drinků. Dá se též kombinovat s dalšími bylinami, spolu s tymiánem a yzopem je velmi dobrým pomocníkem při léčbě nemocných průdušek, užívání s andělikou čínskou zase léčí nepravidelnou či bolestivou menstruaci. A co se stane, když si skořicový olej dáte do difuzéru?

Skořicový olej

Esenciální olej ze skořice je jedno z nejsilnějších antiseptik, které má silné antibakteriální, antivirové i antifungální vlastnosti. Dokáže léčit akutní infekce, jako je například zánět mandlí, ale i zánět močového měchýře. Spolehnout se na něj můžete i v případě kandidózy. Obsahuje eugenol, který působí jako anestetikum a lokálně pomáhá při bolesti hlavy, svalů, kloubů i zubů.

Diabetes

Novější studie poukazují na pozitivní vliv skořice při diabetu 2. typu, napodobuje totiž účinek inzulinu a urychluje průnik glukózy do buněk. Napomáhá tak snižovat hladinu krevního cukru, včetně hladiny celkového cholesterolu. Díky svým aktivním látkám celkově pomáhá organismu vyrovnávat se s negativním vlivem diabetu.

Skořice zevně

Věděli jste, že skořice je účinným pomocníkem v boji s celulitidou? Pokud k masáži nemáte vhodně koncentrovaný skořicový olej, můžete si připravit domácí zábal. Do dvou kelímků s bílým jogurtem přidejte lžíci olivového oleje, pět lžic skořice a lžíci mleté kávy. Naneste hmotu na postiženou část těla, zakryjte potravinovou fólií a nechte působit 30 minut. Ve sprše se ještě promasírujte, jelikož zábal účinkuje zároveň jako peeling. Poté se osprchujte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat