Bílý jogurt ve spojení s vlákninou sníží riziko rakoviny plic údajně až o třetinu

Živý bílý jogurt je dobrou potravinou nejen pro udržování zdravé střevní mikroflóry. Podle vědců z Tennessee je také prevencí rakoviny plic. Osoby, které si dopřávají denně kelímek bílého jogurtu a zároveň konzumují hodně vlákniny, u sebe sníží riziko rakoviny plic o třiatřicet procent.

Denní konzumace jogurtu sama o sobě sníží riziko rakoviny plic o devatenáct procent, konzumace vlákniny sama o sobě zase o patnáct procent. Ve spojení je účinek vyšší. Podle všeho proto, že obě potraviny podporují zdraví prospěšné střevní bakterie, které produkují látky tlumící záněty v těle a zároveň mající protirakovinné účinky.

Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu epidemiologů z Tennessee.

„Podle našich vědomostí je to první studie, která spojuje možnou spoluúčinnost vlákniny a jogurtu v prevenci rakoviny plic,“ tvrdí autoři z Vanderbiltovy univerzity v Nashvillu.

A jak ještě může být jogurt a vláknina přínosem pro náš organismus?

Mléčný výrobek k nezaplacení

Že jogurt je jen obyčejným mléčným výrobkem? Ale jděte! Chutné dobro v kelímku, jehož původ není dodnes zcela objasněn, je takový malý zázrak. Pokud si pochutnáte na produktu s obsahem živých kultur, věřte, že svíráte v ruce jednoho z nejlepších probiotických pomocníků. Jogurt jako takový ovšem neprospěje jenom vašemu trávení, neboť zvyšuje i odolnost kostí, a podle některých odborníků dokonce přispívá k normalizaci cholesterolu a krevního tlaku. Navíc funguje jako léčitel kvasinkové infekce.

Bez vlákniny to nepůjde

Vlákninu rozdělujeme do dvou druhů, takzvanou nerozpustnou a rozpustnou. Každá plní mírně odlišné funkce, ale obě naše tělo potřebuje.

Nerozpustná vláknina je vláknina nerozpustná ve vodě a často se o ní hovoří jako o „střevním kartáči“. Tento druh vlákniny se nachází v semenech a slupkách ovoce, celozrnném pečivu a v hnědé rýži.

Naopak rozpustná vláknina má schopnost vstřebávat vodu, a tak velmi snadno bobtná a zvětšuje svůj objem až několikanásobně. Při její konzumaci je nutné hodně pít, aby nezpůsobila zácpu. Pomáhá například regulovat cholesterol a hladinu cukru v krvi. Potraviny bohaté na tento druh vlákniny zahrnují ovesné vločky, ořechy, fazole a jablka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat