Zvládnutí záchvatu paniky krok po kroku

Panická ataka přichází jako blesk z čistého nebe, proto se na ni člověk nikdy nemůže dopředu připravit. Víte o tom své? Mluvte, pijte, inhalujte. To vám při záchvatu okamžitě pomůže.

Dostali jste pozvání na oslavu nebo večírek. A docela rádi byste šli! Jenže je tu „něco“, co vám v odchodu z domu brání – strach. Z toho, že místo zábavy se starými známými skončíte v rohu místnosti, kde budete lapat po dechu.

Žádná výjimečnost. Běžný jev!

Záchvat paniky je krátká epizoda intenzivní úzkosti. Klasicky zahrnuje zrychlený srdeční tep, dušnost, závratě, třes, nevolnost a svalové napětí. Často se objevuje zčistajasna a neočekávaně, neboť nesouvisí s žádnou vnější hrozbou. Uvádí se (1), že panickou ataku někdy v životě zažije až 35 procent populace (1).

Porucha mnoha tváří

„Ataky jsou u každého trochu jiné. Zatímco jednomu prudce buší srdce, druhý se začne červenat a hůře mu dýchá,“ popisuje americká psycholožka Greta Hirch s tím, že se to ale dá léčit (2). Jak se v těchto nepříznivých situacích uklidnit a přečkat tu nejhorší bouři?

Konverzace jako nutné rozptýlení

První pomoc může být i docela jednoduchá. V tomto případě představuje konverzaci s jiným hostem, která nejenže usnadní dýchání, také zaměstná mysl a odpoutá pozornost od obav z omdlení. Pokud není po ruce nikdo, komu „atakář“ plně důvěřuje, Greta Hirch doporučuje odejít na čerstvý vzduch a zavolat nějakému z dobrých přátel. Jeho hlas bude mít velmi uklidňující efekt.

Vody není nikdy dost

Při panické atace si mnozí stěžují na „knedlík v krku“ a kovovou pachuť v ústech (3). Není to však nic, co by nevyřešila obyčejná sklenka vody. I ta podstatně zmírní příznaky! Záchranné lano může hodit i aromaterapie, jak potvrzují závěry studie (4) publikované v magazínu Journal of Neuroscience. Mějte tedy v kabelce svůj oblíbený parfém či esenciální olej. Ať už je to vůně pačuli, vanilky, santalového dřeva, máty nebo šeříku, inhalace krizi ihned „uzemní“.

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/panic-attack, (2) www.health.com/condition/anxiety/how-to-stop-a-panic-attack, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768958/, (4) www.jneurosci.org/content/33/39/15324.short






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat