Časté migrény jsou varovným signálem blížící se mrtvice

Ještě vám nebylo ani pětatřicet, ale o nepříjemných migrénách víte svoje? I kvůli nim může hrozit vyšší pravděpodobnost mrtvice. Jedno prý s druhým dost úzce souvisí!

Najít na migréně něco pozitivního je nejspíš zhola nemožné. Palčivá bolest hlavy trvající hodiny i celé dny, nevolnost, zvracení, extrémní citlivost na světlo i zvuk – to jsou klasické příznaky, na které si lidé stěžují asi nejvíce – a právem. Nejhorší je, že s příčinami této patálie nejde nic moc dělat.

Hormony ani geny zkrátka nepřelstíš

„S migrénovými bolestmi hlavy se běžně spojují hormonální změny, chronický stres, přirozené stárnutí, vysoký krevní tlak i úzkosti. Významná většina pacientů je má bohužel v rodinné anamnéze, proto je lze nazývat dědičnou záležitostí,“ vysvětluje profesor neurologie působící na americké Harvardově univerzitě Michael A. Moskowitz (1). Ke všemu se zjistilo, že tyto bolavé stavy mohou předpovídat i mrtvici, neboť výrazně zvyšují její pravděpodobnost. Tedy alespoň podle varovných poznatků jisté nedávné studie (2).

Týká se to hlavně mladších generací!

„Naše zjištění jsou velmi významná, protože většina naší pozornosti byla vždy zaměřena spíše na tradiční rizikové faktory mrtvice, jako je dlouhodobá arteriální hypertenze, diabetes druhého typu, nadbytek škodlivého cholesterolu, obezita, kouření, fyzická nečinnost i zneužívání alkoholických nápojů,“ popisuje jedna z hlavních autorek, kterou je odborná asistentka neurologie z Coloradské univerzity Michelle Leppert (3). Její expertní tým se domnívá, že časté migrény jsou nejdůležitějším netradičním faktorem mrtvice u osob mladších 35 let. Právě tato věková skupina by tedy měla být co nejobezřetnější a nebrat opakující se bolesti hlavy na lehkou váhu. Přímou souvislost mezi jedním a druhým už v minulosti naznačily i jiné výzkumy (4), ovšem až tenhle poslední konkrétněji poukazuje na nejvíce postiženou populaci.

Zdroje: (1) www.medicalxpress.com/news/2012-03-hormonal-trigger-migraines-women.html, (2) www.newsroom.heart.org/news/young-adults-with-migraine-other-nontraditional-risk-factors-may-have-higher-stroke-risk, (3) www.nypost.com/2024/03/26/lifestyle/migraines-an-important-warning-sign-for-strokes-in-young-adults-study/, (4) www.heart.org/en/news/2019/06/21/what-migraine-sufferers-need-to-know-about-stroke-risk






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat