Klíčem k lesklým vlasům je správná péče o pokožku hlavy

Vlasy, které rostou z nezdravé pokožky hlavy a rozhozeného kožního mikrobiomu, mohou mít narušenou svrchní vrstvu, kvůli čemuž postrádají lesk i vitalitu. Správnou péčí se tomu ale dá zabránit. Začněte s ní ještě dnes!

Když se řeč stočí k našim vlasům, často se zaměřujeme na to, zda jsou roztřepené, mastné či naopak suché, mají lupy nebo postrádají objem. Ale co pokožka hlavy? Tu už nikdo moc neřeší. Právě její stav je však pro korunu krásy zásadní.

I tady je hodně živo a rušno!

Že existuje jen mikrobiom střevní? Nenechte se nachytat. Svůj zvláštní mikrobiom má třeba i dutina ústní, močový měchýř a ženská vagina, stejně jako plíce a pokožka hlavy. Je-li tento komplexní ekosystém mikroorganismů narušen, stává se nevyváženým, což může způsobit oxidační stres a ovlivnit množství škodlivých volných radikálů (1). Dá se poznat, zda má „vlasový mikrobiom“ nějaké potíže? Naštěstí ano, dokonce hned na první pohled.

Znamení, co se sype

„Klasickým příznakem toho, že pokožka hlavy není v optimálním stavu, jsou lupy,“ vysvětluje australská tricholožka Niyati Sharma s tím, že k dalším signálům patří svědění, přemnožení kvasinek, opakující se záněty a zarudnutí (2). Jak dokazují odborné výzkumy (3), vlasy, které vzešly z nezdravé pokožky, mohou mít změněnou kutikulu, tedy nejsvrchnější vrstvu složenou z tenkých šupinek. Objevují se zde povrchové „důlky“, přičemž je hříva celkově drsná a lámavá – a proto přichází o lesk. Správnou péčí se tomu ale dá zabránit. Připomeňme si základní kroky.

Časté mytí je špatné 

Ideální frekvence očisty? Rozhodně ne každý den. „Pokud si myjete vlasy příliš často, zabraňujete přirozeným přírodním olejům v hydrataci, což kůži vysušuje mnohem rychleji,“ varuje výše jmenovaná odbornice. Druhým klíčovým pravidlem je výběr správných produktů. Ty, co jsou ve slevě, se vždycky nemusí jevit jako vhodné. Volte tedy takové, které odpovídají vašemu typu vlasů a potřebám pokožky hlavy. Tricholožka Niyati Sharma také doporučuje dávat si pravidelnou pauzu od bezoplachových přípravků, jako jsou suché šampony a ztužující laky. Ačkoli vám občas vytrhnou pomyslný trn z paty, jejich pozůstatky se hromadí u kořínků a působí dráždivě. Přestávky se vyplatí i v případě žehliček, kulem a horkých stylingových nástrojů, které kůži na hlavě nebezpečně nahřívají.

Zdroje: (1)www.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ics.12708, (2)www. https://www.houseofwellness.com.au/beauty/hair/healthy-scalp, (3)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6369642/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat