Potraviny pro lepší náladu

Někdy nás přepadne pocit deprese, beznaděje a špatné nálady. Je vědecky prokázáno, že mnoho jídel zlepšuje náladu a předchází lítostivým stavům. Máme pro vás několik dobrot, které dokonce zvyšují účinnost antidepresiv a také pomáhají dlouhodobě předcházet depresivním stavům. Víte, co zařadit na jídelníček?

Potraviny obsahující živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, tryptofan, vitamin D nebo vitaminy skupiny B, působí kladně na naši náladu a potlačují sklony k depresím.

Kterých 10 potravin vám zvedne náladu?

Zelený čaj

L-theanin obsažený v zeleném čaji je velmi přínosný pro zklidnění, proti stresu i na zlepšení spánku. Tato aminokyselina má psychoaktivní vlastnosti, které snižují stres a zvyšují hladiny dopaminu v mozku. Denně byste měli vypít 3 až 4 šálky zeleného čaje, které vám pozvednou náladu a zlepší vaše celkové zdraví.

Mandle

Mandle obsahují hořčík, selen a zinek, tyto látky jsou přínosné na zlepšení vaší nálady. Hořčík má vliv na produkci serotoninu, který ovlivňuje náladu. Ve skutečnosti je nízká hladina hořčíku v těle spojena s depresí a výkyvy nálad. Selen hraje roli při produkci hormonů štítné žlázy a zinek chrání mozkové buňky před poškozením volnými radikály.

Losos

Mořské plody jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají bojovat s depresí. Lidé s depresemi mají obvykle nízký příjem omega-3 mastných kyselin, které podporují normální funkci mozku.

Hořká čokoláda

Tmavá čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v těle, a ta má vlastnosti téměř totožné s antidepresivy. Navíc kvalitní čokoláda zpomaluje produkci stresových hormonů. Příště, až budete ve stresu, dejte si pár kostiček čokolády.

Vejce

Tato oblíbená snídaňová potravina je plná bílkoviny a vitaminů. Vajíčka jsou navíc dobrým zdrojem zinku, což je základní látka, kterou tělo potřebuje k posílení produkce a fungování neurotransmiterů. Další důležitou složkou je vitamin D a B12, oba vitaminy blahodárně působí na naši psychiku.

Banány

V banánech jsou hojně zastoupeny vitaminy skupiny B, které jsou potřeba k produkci serotoninu. Kdykoli budete mít náladu pod psa, dejte si 1 nebo 2 banány a na špatnou náladu si ani nevzpomenete. Banány také oceníte při nespavosti, před spaním snězte jeden banán a zapijte sklenkou mléka. Budete spát jako nemluvně.

Avokádo

Avokádo díky obsahuju omega-3 mastných kyselin a draslíku je taktéž skvělou volbou při špatné náladě. Navíc obsahuje mononenasycené tuky, které rovněž zlepšují náladu a pomáhají léčit deprese a také poporodní depresi. Denně se doporučuje preventivně sníst 1/2 až 1 avokádo.

Borůvky

Tyto malé bobulky jsou plné antioxidantů, které podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce. Jsou velmi účinné proti depresi. Pravidelná konzumace borůvek dokonce napomáhá růstu novým mozkovým buňkám.

Špenát

Špenát je plný živin, jako je kyselina listová, hořčík a zinek, které jsou důležité pro zdravou funkci mozku a potlačování deprese. Tyto živiny také zajišťují správné fungování nervů a svalů. Kyselina listová zlepšuje náladu a snižuje únavu.

Chřest

Chřest stejně jako špenát je bohatý na kyselinu listovou. Podle vědecké studie chřest díky obsahu kyseliny listové a vitaminů skupiny B patří mezi nejdůležitější potraviny při léčbě a prevenci deprese.

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat