Mezi skryté hrozby chladného počasí patří i bolest kloubů

Chladné počasí si se zdravím moc nerozumí. Stres vyvolaný chladem špatně působí na cévy v srdci a na srážlivost krve. Tim ovšem výčet neduh tolik typických pro nízké venkovní teploty nekončí. Co všechno i vás může potkat?

Zima je pro zdraví nebezpečnější než horko. A protože se právě ochladilo, možná jste už také zjistili, že vás trápí něco, s čím přes podzim či jaro problémy obvykle nemáte. Tohle je pět věcí, které nikdo na chladnu nemiluje.

1. Respirační problémy

Dýchání chladného vzduchu může způsobit podráždění a zúžení dýchacích cest, což zhoršuje stavy jako je astma a bronchitida. Kromě toho suchost studeného vzduchu odstraňuje ochranný hlen lemující dýchací cesty, takže zvyšuje náchylnost k respiračním infekcím. Osoby s již existujícími respiračními stavy by tak měly přijmout zvláštní opatření, například nosit šátky.

2. Zvýšený krevní tlak

Chladné počasí zatěžuje kardiovaskulární systém a přispívá ke zvyšování krevního tlaku a srdeční frekvence. Jelikož tělo tvrději pracuje na udržení stabilní vnitřní teploty, v ohrožení jsou převážně jednotlivci se srdečními problémy. Patříte k nim? Pak se musíte teple oblékat, zůstávat v suchu a vyhýbat se nadměrné námaze.

3. Raynaudův syndrom

Raynaudův syndrom je stav, když se krevní cévy nadměrně zužují v reakci na nachlazení nebo stres, což omezuje zásobování krví postiženými oblastmi, obvykle prstů. Lidé trpící Raynaudovým fenoménem by se taktéž měli chránit před chladem a vlhkostí. Je žádoucí zakrývat celé tělo, zvláště pak ruce. Především je však potřeba vyvarovat se rychlého ochlazování (například u regálů s mraženým zbožím v obchodech) a jakéhokoliv poranění prstů.

4. Zvýšená bolest kloubů

Chladné počasí zesiluje bolest kloubů, zejména u jedinců s artritidou. Klouby potřebují k regeneraci především kloubní výživu a kolagen. Je nutné chlad nepodceňovat a dělat vše pro to, aby klouby neofoukly a neprostydly. O to více pak bolí.

4. Oslabená imunitní obrana

Extrémní chladné počasí v neposlední řadě ohrožuje schopnost imunitního systému odrazit infekce. Dlouhodobé vystavení chladu v těle vyvolává stres a nahrává chřipce a nachlazení.  Pro podporu imunitního zdraví v zimních měsících upřednostňujte vyváženou stravu, zůstaňte fyzicky aktivní, dostatečně spěte a modlete se, aby jaro přišlo co nejdřív.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10120534/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat