Zvládnutí záchvatu paniky krok po kroku

Panická ataka přichází jako blesk z čistého nebe, proto se na ni člověk nikdy nemůže dopředu připravit. Víte o tom své? Mluvte, pijte, inhalujte. To vám při záchvatu okamžitě pomůže.

Dostali jste pozvání na oslavu nebo večírek. A docela rádi byste šli! Jenže je tu „něco“, co vám v odchodu z domu brání – strach. Z toho, že místo zábavy se starými známými skončíte v rohu místnosti, kde budete lapat po dechu.

Žádná výjimečnost. Běžný jev!

Záchvat paniky je krátká epizoda intenzivní úzkosti. Klasicky zahrnuje zrychlený srdeční tep, dušnost, závratě, třes, nevolnost a svalové napětí. Často se objevuje zčistajasna a neočekávaně, neboť nesouvisí s žádnou vnější hrozbou. Uvádí se (1), že panickou ataku někdy v životě zažije až 35 procent populace (1).

Porucha mnoha tváří

„Ataky jsou u každého trochu jiné. Zatímco jednomu prudce buší srdce, druhý se začne červenat a hůře mu dýchá,“ popisuje americká psycholožka Greta Hirch s tím, že se to ale dá léčit (2). Jak se v těchto nepříznivých situacích uklidnit a přečkat tu nejhorší bouři?

Konverzace jako nutné rozptýlení

První pomoc může být i docela jednoduchá. V tomto případě představuje konverzaci s jiným hostem, která nejenže usnadní dýchání, také zaměstná mysl a odpoutá pozornost od obav z omdlení. Pokud není po ruce nikdo, komu „atakář“ plně důvěřuje, Greta Hirch doporučuje odejít na čerstvý vzduch a zavolat nějakému z dobrých přátel. Jeho hlas bude mít velmi uklidňující efekt.

Vody není nikdy dost

Při panické atace si mnozí stěžují na „knedlík v krku“ a kovovou pachuť v ústech (3). Není to však nic, co by nevyřešila obyčejná sklenka vody. I ta podstatně zmírní příznaky! Záchranné lano může hodit i aromaterapie, jak potvrzují závěry studie (4) publikované v magazínu Journal of Neuroscience. Mějte tedy v kabelce svůj oblíbený parfém či esenciální olej. Ať už je to vůně pačuli, vanilky, santalového dřeva, máty nebo šeříku, inhalace krizi ihned „uzemní“.

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/panic-attack, (2) www.health.com/condition/anxiety/how-to-stop-a-panic-attack, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5768958/, (4) www.jneurosci.org/content/33/39/15324.short






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:31
195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat