Prostreno.cz

Pro zvýšení energie poslouží i tapioková mouka

Cassava, jiným názvem taky tapioka, se získává z kořene manioku. Jedná se o prastarou surovinu, jež si získává srdce mnoha lidí po celém světě. Dokáže tapioková mouka nahradit tu pšeničnou?

Tapioku, tedy škrob kořene manioku, prý používali už Mayové. Tapiokovou mouku přitom milují celé národy, a to už jen proto, že patří k bezlepkovým. Možná byste i vy o téhle dobrotě měli vědět víc.

Tapioková mouka neobsahuje pšenici a je vyrobena z oloupaného, sušeného a mletého kořene, vědecky známého jako Manihot esculenta. Existují určité obavy, že tato mouka je toxická vzhledem ke sloučeninám podobným kyanidu, které se v kořenech nacházejí. Pravda je taková, že pokud se kořen konzumuje syrový, není se čeho bát. Co se týče otázky, zda je tato mouka životaschopnou bezlepkovou volbou, odpověď je jasná. Ano. Proč ji rozhodně zkusit?

Neutrální chuť a výborné vlastnosti

Pokud jde o výživu, tato mouka má velmi vysoký obsah sacharidů. 1/2 šálku dodává více než 220 kalorií, 4 gramy vlákniny a 56 gramů sacharidů. Také můžete počítat s významným množstvím hořčíku, vitaminu C, vitaminu B6 a draslíku. Mezi největší přínosy uvedené mouky patří schopnost zvyšovat energii, zlepšovat střední zdraví, podporovat trávení a metabolismus, ale také regulovat cukrovku. Nadšeni však nejsou jen diabetici.

Vhodné použití

Studie dále prokázaly, že tapioková mouka je snadněji stravitelná a může zlepšit zdraví střev u těch, kdo ji pravidelně konzumují. A pozor, díky vysoké hladině uhlohydrátů poskytuje organismu doslova přílivy energie. Tapioková mouka přitom může být v zásadě používána stejným způsobem jako každá jiná mouka, takže se osvědčí při pečení chleba, přípravě dezertů, dortů a muffinů, tortill, omáček či krémových polévek. Suma sumárum, jedná se o známou nejbližší a plnohodnotnou náhradu normální pšeničné mouky. Koketuje-li s myšlenkou, že začnete jíst zdravěji, v obchodě se nezhrozte. Kilogram stojí cca 77 korun, což sice není nejlevnější záležitost, ale na druhou stranu, pravděpodobně nepečete každý den. Nebo ano?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat