Prostreno.cz

Valentýnské čokoládové košíčky se srdíčky

Valentýn je nejen svátkem zamilovaných ale také svátkem všeho sladkého. Od sladkých vyznání, přes sladké barvy a přáníčka až po nejrůznější tématické dezerty. A pokud jde o dezerty se sváteční Valentýnskou tematikou, na různých zákoutích internetu máte k dispozici spoustu růžových, červených a srdíčkových nápadů, od zdravých receptů na valentýnský ovocný salát až po recepty na barevné dortíky Red Velvet.

Pokud bychom měli ale vybrat ten nejspolehlivější kompromis, jednu sladkou ingredieci, se kterou potěšíte 99 % zamilovaných, pak by to byla jednoznačně čokoláda! A právě ta bude hrát dominantní roli v našem dnešním receptu na čokoládové košíčky se srdíčky. 

Valentýnské čokoládové košíčky se srdíčky

Ingredience

Na košíčky:

120 g změklého másla

2 vejce

250 g hladké mouky

170 g moučkového cukru

35 g kakaa holandského typu

1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

120 ml smetany

2 čaj. lžičky vanilkového extraktu

150 g  čokolády na vaření

Ingredience na ganache

115 g čokolády na vaření

200 ml sladké smetany

Postup

1 Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a kakao.

2 Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny (pomocí metličky nebo v kuchyňském robotu)

3 Nad parou si rozpusťte čokoládu, důkladně promíchejte a odložte bokem.

4 Do máslové hmoty po jednom postupně vmíchejte vejce a důkladně vyšlehejte, aby vám vznikla jednolitá hmota. Na závěr postupně přidejte i prosátou mouku, smetanu a vanilku.

5 Nakonec přidejte i čokoládu a ještě jednou důkladně celou směs promíchejte. Výsledná hmota je hladká, jednolitá, lehce pěnová a nadýchaná.

6 Formu na muffiny si vyložte papírovými košíčky (se vzorem srdíček či jinou Valentýnskou tématikou). Troubu si předehřejte na teplotu 170°C.

7 Každý košíček naplňte těstem do dvou třetin (což je asi jedna kopcovitá lžíce hmoty). Takto připravené košíčky dejte péct do vyhřáté trouby přibližně na 25 min. Než se košíčky upečou, připravte si ganache.

8 Smetanu zahřejte v kastrůlku téměř k bodu varu, a zalejte s ní čokoládu, kterou jste si předtím nalámali do mísy. Nechejte odstát cca 5 minut a pak důkladně promíchejte pomocí metličky.

9 Hotovou polevou polejte upečené košíčky a nechejte vychladnout (Aby ganache ještě lépe vytuhla, můžete po vychladnutí košíčky umístit na chvíli do lednice).

10 Na dozdobení košíčků si připravte marcipánová srdíčka. V obchodě můžete zakoupit již hotový růžový marcipán, nebo si obarvěte klasický bílý pomocí několika kapek potravinářského barviva.

11 Z marcipánu pak vyválejte placku, ze které vykrájejte pomocí vykrajovátka nebo nožíku tvar srdíček. Těmi ozdobte hotové košíčky dle libosti. 

12 Pokud nemáte rádi marcipán, můžete košíčky zdobit čokoládovou šlehačkou a jahodami.

13 Kelímek šlehačky ušlehejte do tuha, přidejte 2 lžíce mascarpone (volitelné) a pokud vám zbyla ještě trocha ganache, přimíchejte i ganache. Touto hnědou šlehačkou ozdobte vychlazené košíčky. Přidejte rozpůlené jahody nebo jiné sezonní ovoce.

Zdroje: tinajedoma, kitchenaffair.cz





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat