Prostreno.cz

Pivní preclíky jako pohodové silvestrovské zobání

Existují různé způsoby, jak lidé mohou slavit Silvestra, od velkých veřejných akcí s živou hudbou a rautem, přes menší domácí sešlosti s jednohubkami a domácím likérem, až po grilování a uzení masa venku s následným ohňostrojem.

Vypadá to, že pivní preclíky by mohly být skvělou pochoutkou nejen pro silvestrovskou párty, ale i pro další oslavy a setkání. Postup je sice trochu pracnější, ale výsledek určitě stojí za to. A pokud si k nim dáte ještě kousek uzeného masa, máte zajímavou alternativu k tradičním silvestrovským jídlům. Tuto variantu určitě vyzkoušejte, pokud máte rádi pivo a grilování. S tímto receptem můžete navíc vesele experimentovat a přidávat další suroviny dle své chuti. Třeba hráškovou natě, sušená rajčata nebo olivy. Nebo je můžete posypat například sýrem nebo sezamem. Takže na silvestrovskou oslavu s grilováním nezapomeňte na pivní preclíky!

Pivní preclíky

Suroviny na 2 plechy

400 g polohrubé mouky

100 g hladké mouky

220 g černého piva (pokojové teploty)

30 g vlažné vody

50 g rozpuštěného sádla

½ kostky droždí (20 g)

5 g soli

žloutek s lžící mléka na potření

celý mák na posyp

Postup

1 Z vlažné vody, droždí a 3 lžic hladké mouky umíchejte řídkou kaši a nechejte cca 15 minut odpočívat na teplém místě. Kvásek by měl krásně vzejít.

2 Přidejte zbytek surovin a vypracujte tužší těsto (Pokud máte kuchyňský robot, nechte zpracovávat hnětacím hákem asi 10 min).

3 Hotové těsto nechte asi hodinku kynout v míse přikryté utěrkou a teplém místě. Správně zpracované a vykynuté těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4 Vykynuté těsto rozdělte na bochánky. Pokud chcete menší preclíčky, rozdělte na 16 ks, pokud chcete, aby vám více vynikla struktura preclíku, rozdělte těsto na 8–⁠10ks.

5 Těsto vyválejte v dlouhé provázky, které následně zaplétejte do tvaru preclíku. Ty pak opatrně rozložte na plechy vystlané pečicím papírem a nechte přibližně 30 min dokynout.

6 Troubu si předehřejte na 230 stupňů, na dno trouby položte kastrůlek s vodou. Preclíky potřete vajíčkem (vyšlehaným s mlékem) a posypejte mákem.

7 Pečte 10–⁠15 min. Po upečení přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat