Prostreno.cz

Příprava tradiční izraelské shakshuky

Izraelská shakshuka je tradiční jídlo, které se skládá z vejce pečeného v rajčatové omáčce s cibulí, paprikou a různými kořením. Je to oblíbená snídaně nebo brunch v Izraeli a Středním východě. Vyzkoušíte si jí uvařit doma?

Shakshuka (vyslovujte šakšuka) je vegetariánské jídlo, původně pochází ze severní Afriky. I přes to, že její původ může sahat až do Osmanské říše, dnes se shakshuka nejvíce pojí s Izraelem a Blízkým východem. V posledních letech si tento exotický pokrm získává svou popularitu i v západním světě.

Shakshuka je velmi jednoduché a chutné jídlo, které získává svůj charakteristický tah díky přidání typického levantského koření. Doslova se překládá jako "páté přes deváté", což odráží její způsob přípravy – z česneku, cibule, papriky a čerstvých rajčat spolu s čerstvými bylinkami a kořením vznikne omáčka, do níž se poté udělají dolíčky, do nichž se sázejí vejce.

Klasickou verzi můžete podle své chuti variovat – někdo to má rád s nadrobenou fetou, někdo upřednostňuje zelenou shakshuku ze zelené zeleniny. Tradičně se tento pokrm podává jako brunch nebo vydatná snídaně a je možné ho jíst přímo z pánve. Jak však tuto exotickou pochoutku připravit?

Suroviny na 2 porce 

500 g rajčat (můžete také nakombinovat čerstvá a konzervovaná)

1 cibule

1 stroužek česneku

1 červená paprika

1 lžíce olivového oleje

½ lžíce rajčatového protlaku

½ lžičky kmínu

½ lžíce sladké papriky

½ lžičky garam masala

Špetku skořice

Sůl a pepř

Přidat můžete podle chuti i kajenský pepř nebo chilli  

2 vejce

Postup

1 Rajčata omyjte, na vršku nařízněte do kříže a dejte do misky. Zalijte vařící vodou a nechte 5 minut stát. Vodu potom slijte, vložte do studené vody a stáhněte slupku. Dužinu nakrájejte na kostičky.

2 Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte. Omyjte papriku, odstraňte jádřince, rozpulte a nakrájejte na krátké proužky.

3 Olej rozehřejte v pánvi vhodné do trouby a přidejte rajčatový protlak, kmín, mletou papriku, garam masala a skořici a lehce orestujte. Potom přidejte cibuli, česnek a papriku a asi 5 minut poduste.

4 Přidejte nakrájená rajčata i s vyteklou šťávou, osolte a opepřete a všechno dobře promíchejte. Čím déle se shakshuka vaří, tím hustější je.

5 Předehřejte si troubu na 180 stupňů.

6 Lžící udělejte dva důlky a vyklopte do každého jedno vejce. Pánev dejte do předehřáté, ale vypnuté trouby a nechte 7 až 10 minut. Jakmile je bílek úplně bílý, pánev z trouby vyjměte. Pokud chcete i pevný žloutek, počkejte trochu déle.

7 Před podáním posypte hrstí nasekaného čerstvého koriandru.

Výše uvedený recept s sebou nese velmi jednoduchý postup a výsledkem je výborné a originální jídlo, které jistě potěší kvůli své chuti i originalitě. Prohlédněte si jak na to a nebojte se vstoupit do světa exotických chutí. Shakshuka je skvělý způsob, jak ochutnat kousek africké kuchyně bez toho, aniž byste museli opustit svůj dům. Připravte pro sebe a své blízké něco netradičního a originálního. Bon appétit.

Zdroj: www.aish.com/how-to-make-israeli-shakshuka/





Celkem 2 komentářů

Donald
02.01.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat