Prostreno.cz

Podávejte italské gnocchi správně

Gnocchi jsou známou pochoutkou, která je spojována především s Itálií. Základními surovinami pro jejich výrobu je mouka, kukuřičná či kaštanová, krupice, chléb, ricotta, nebo zelenina od dýně přes špenát až po tradiční brambory. Gnocchi jsou obecně jídlo prvního chodu.

Italské gnocchi jsou jedním z nejstarších druhů těstovin na světě a jejich historie je stejně bohatá a romantická jako samotná Itálie. Tyto malé kuličky z bramborového těsta, výjimečně také tvarované jako malé šišky či válce, jsou nezbytnou součástí italské kuchyně a oblíbenou pochoutkou mnoha gurmánů (1).

Historie gnocchi

Tento pokrm se objevuje v historických záznamech již v římských dobách. Jeho původ je ale pravděpodobně ještě starší a sahá až do období, kdy se na evropském kontinentu začaly pěstovat brambory. Přestože dnes jsou gnocchi neodmyslitelně spojeny právě s italskou kuchyní, podobné pokrmy se v minulosti objevovaly i v jiných kuchyních (1).

Ve středověké Evropě byly gnocchi oblíbeným jídlem, protože byly výživné a levné. Připravovaly se z různých druhů mouky, včetně pšeničné a rýžové, a byly obvykle podávány s máslem nebo sýrem. Bramborové gnocchi, jak je známe dnes, se začaly připravovat až v 16. století, kdy byly brambory dovezeny do Evropy z Jižní Ameriky (1).

Gnocchi v Itálii

V Itálii se gnocchi tradičně připravují na více způsobů, v závislosti na konkrétní oblasti. Například v Lombardii se připravují gnocchi di pane z drceného chleba, mléka, másla a sýra. Naopak v Benátkách jsou oblíbené gnocchi di zucca, což jsou gnocchi z dýně (1).

Jedním z nejtypičtějších způsobů podávání gnocchi je v podobě gnocchi alla Sorrentina. Tato pochoutka ze Sorrenta se vyznačuje použitím rajčatové omáčky, bazalky a mozzarelly.

Jak gnocchi podávat?

Zatímco tradiční rajčatová omáčka a gnocchi kombinace mohou být rozpoznatelné, noky lze servírovat mnoha způsoby. Častá je i máslová omáčka se šalvějí. Do másla nebo extra panenského olivového oleje zamíchejte noky s malými pikantními ingrediencemi, jako jsou opečené piniové oříšky, žampiony a troška smetany. Oblíbené jsou i citronové gnocchi s hráškem a špenátem, jejichž součástí je sýr ricotta. Ovšem i pesto s bazalkou nebo sušenými rajčaty dodává nokům svěží říz, aniž by se prodlužovala doba vaření.

Při podávání gnocchi je důležité dbát na jejich teplotu - gnocchi by měly být teplé, nikoliv horké. Důležitá je také konzistence - ideálně by měly být na povrchu lehce křupavé a uvnitř hebké

Zimní varianty nahrazují ty jarní

Zatímco tradiční pesto se vyrábí z tvrdého parmazánu získaného z kravského mléka, můžete použít jemnější sýry, jako jsou alternativy mléka kozího nebo ovčího. Gnocchi se vaří ve velkém množství osolené vody. Jakmile vyplavou na hladinu (což trvá asi 6 minut), tak se nechají vařit ještě jednu minutu a teprve poté se děrovanou naběračkou přendávají do vybrané omáčky. Ta nutně nemusí být hustá a hutná, existují i jarní varianty, kupříkladu z brokolice, omáčky ale mohou být vyrobeny z jakékoli zeleniny, kterou máte po ruce. Noky podávejte se strouhaným parmazánem, ten funguje jako tečka „na dortu“.

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Gnocchi, www.giallozafferano.com/recipes/Potato-gnocchi.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat