Prostreno.cz

Nebezpečné bakterie v kuchyni. Na co si dát pozor

Úklid kuchyně je samozřejmostí. Možná ale jen plýtváte energií a nebezpečné bakterie se vesele množí. Naštěstí stačí pár změn v nesprávných návycích. Jak je to s utíráním pracovních ploch i potravinami?

Možná budete překvapeni, ale kuchyň je nejvíc špinavou místností v domě. Asi byste čekali koupelnu nebo záchod, ale skutečnost je jiná. To, co se v tomto prostoru dennodenně odehrává, navíc v kombinaci s teplem, vlhkem a potravinami, vyhovuje mnoha druhům bakteriím. Ty se množí a množí a mohou ohrozit i zdraví rodiny. Odborníci odhalili především koliformní bakterie, ke kterým patří i obávaná salmonela a bakterie E. Coli. Nedejte jim šanci!

Upřete pozornost na svůj dřez

Kuchyňský dřez a jeho přilehlé okolí je nejšpinavějším místem celé kuchyně. Odkládáte zde špinavé nádobí, zůstává tu mokro, své stálé místo zde mají předměty, jako jsou houbička, hadřík či drátěnka. A to je přímo ráj pro nebezpečné látky! Houbička na nádobí je přitom nejnebezpečnější. Vědci našli zdraví ohrožující bakterie na 70 % testovaných houbiček. A není se co divit.

Houbička bývá nepřetržitě vlhká, obsahuje zbytky jídel a dalších nečistot. Je také známé, že v ní víc bakterií než v záchodové míse. Proto ji pravidelně kontrolujte a hlavně měňte. Má-li viditelné znečištění nebo opotřebení, ihned se s ní rozlučte.

Chcete-li udělat něco pro zvýšení hygieny, můžete používat houbičku silikonovou. Právě ona se totiž lépe udržuje. I tak ji však mějte pouze na nádobí a nikdy s ní neotírejte pracovní desku nebo stůl. Tím roznášíte bakterie na další místa a zvyšujete tak riziko kontaminace dalších předmětů.

Pracovní a odkládací plocha

Pracovní pult je samostatnou kapitolou. Vypadá čistý, ale není. Utírání hadříkem prostě nestačí. Je třeba použít desinfekční prostředky a obyčejné hadříky vyměnit za ty s obsahem stříbra. Další kontaminace vzniká odkládáním nevhodného obsahu, jako je nákup v tašce nebo jiné předměty, které do kuchyně nepatří. Stále myslete na to, že kuchyň a pracovní deska slouží k přípravě potravin, které konzumuje celá vaše rodina, proto je zde zvýšená hygiena nezbytností.

Starejte se i o hygienu kuchyňských spotřebičů – lednice, trouba a myčka si vyžadují pozornost, stejně jako šlehač, kávovar a rychlovarná konvice. Jen pravidelnou očistou je udržíte v kondici a bez škodlivých látek. Množení bakterií zabráníte i díky správným materiálům.

Zapomeňte na dřevěné a jiné porézní pomocníky. Nejvhodnějším materiálem v kuchyni je kámen. I kuchyňský dřez je možné pořídit antibakteriální, vyrábí se například z jemného granitu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat