Prostreno.cz

Nízkotučnou čokoládu lze vytisknout na 3D tiskárně

Doby, kdy z tiskárny padaly jen dokumenty, jsou dávno pryč. Teď už si můžeme tisknout i potraviny! Co byste řekli na čokoládu, která chutná jako ta klasická, ale obsahuje mnohem méně tuku?

Čokoláda bezesporu patří k nejpopulárnějším sladkostem na světě. Její název pochází z aztéckého výrazu xocolātl, což znamená „hořké pití“ (1). Jako vůbec první ji vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky, a to dávno před příchodem Evropanů. Tehdy to byla spíše placka z kakaových bobů nebo nápoj vylepšený vanilkou a kořením, který se vládcům Aztéků podával ve zlatých pohárech. Čokoláda od té doby samozřejmě ušla velký kus cesty a dnes na ni můžeme narazit v nepřeberném množství tvarů, barev i chutí.  

Dobrota, na kterou se musí čekat

Dnešní výrobní proces čokolády bývá poměrně složitý, neboť zahrnuje pražení zmíněných kakaových bobů, jejich lámání a loupání, dále pak mletí na onen prášek, lisování a následné míchání s cukrem, mlékem a dalšími ingrediencemi. Vzniklá hmota se ještě válcuje a takzvaně konšuje, při čemž dochází k jejímu zkapalnění a odpařování nežádoucích aromat. Posledním důležitým krokem je odlévání do tabulek a předehřátých forem, s čímž za účelem odstranění vzduchových bublin pomáhají vibrace (2). Jak vidno, není to jednoduché. Ale může být. Čokoládu už totiž lze vytisknout na 3D tiskárně. A navíc nízkotučnou!

Pokrok nezastavíš

Američtí vědci z vysoké školy environmentálních a biologických věd (Rutgers School of Environmental and Biological Sciences) přišli na to, jak zmíněnou sladkost vyrobit nejen snadněji, ale také zdravěji (3). Vyzkoušeli mnoho různých receptur, ovšem zvítězila ta, v níž kakaové máslo nahradili výtažkem z akáciového stromu a emulzí vody s olejem s nízkým obsahem tuku, což dokonale napodobilo vlastnosti klasické čokolády. Jedinečná technologie 3D tisku pak sladké dílo dokonala. Podle autorů tohoto inovativního způsobu výroby jde o báječnou nízkotučnou alternativu této tradiční delikátní pochoutky, kterou ocení každý, komu zdraví není lhostejné. Zajímavý nápad, že?

Zdroje: (1)www.cs.wikipedia.org/wiki/Čokoláda, (2) www.scienceofcooking.com/chocolate/how-is-chocolate-made.htm, (3) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X22006348





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat