Prostreno.cz

Zahrada v září si zaslouží velkou pozornost

Září je tady a s ním přichází spousta práce na zahradě. Co byste měli udělat právě teď, aby napřesrok vaše rostliny prosperovaly?

I když si ještě užíváte posledního letošního tepla, povinnosti nepočkají. Postupně sklízíte vypěstované plodiny, jako jsou třeba rajčata, která se dají nasušit s olivovým olejem a mořskou solí. Zdaleka nejoblíbenější formou jejich zpracováni je však kečup a rajčatová polévka. Dále rozdělte trvalky. Ty by se měly dělit právě v době, kdy nekvetou, a mají tak dostatek energie pro růst kořenů a listů. Potřebuje to kupříkladu echinacea.

Omlaďte staré rostliny

Trvalky se dělí proto, abychom získali nové rostliny (namnožili si původní), zároveň se tím omladí stará rostlina. Trvalku opatrně vyjměte z půdy rýčem, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili její kořeny. Oklepejte nebo opláchněte zeminu z kořenů, lépe tak uvidíte, v jakém místě je možné rostlinu bezpečně rozdělit.

Prořezejte skalničky

Souběžně s tím prořezejte skalničky, třeba devaterník, což je senzační půdopokryvná trvalka s atraktivní škálou barev květu a neopadavými listy. Prořezat si zaslouží i pnoucí růže, jakmile dokončí kvetení (pokud se nejedná o odrůdy s opakovaným kvetením, v takovém případě je nechte až do konce roku).

Nezapomeňte ani na jahodník. Přihnojovat jej můžete do konce října, ale už od září neaplikujte přípravky s vysokým obsahem dusíku a hořčíku. Vhodnější jsou hnojiva s vápníkem, fosforem nebo draslíkem.

Ukliďte a pohnojte skleník

Na klasický skleník je možné použít parní čistič, který dokonale odstraní veškeré škůdce a choroby. V září je velmi vhodné zeminu vydatně pohnojit kravským nebo koňským hnojem a tento hnůj zarýt.

Brambory nejprve nechte vyschnout

Rozložte nově vykopané brambory a nechte je několik hodin vyschnout na chladném a tmavém místě. Poté je uložte do papírových pytlů, což plodině umožní dýchat. Uchovávejte pouze nepoškozené hlízy bez onemocnění – jeden shnilý brambor může zničit celou úrodu! Ze země zvedněte dýně a tykve, předejdete tak hnilobě. (Využijte k tomu kusy břidlice nebo dřeva.)

Vyberte zralá jablka

Chcete-li vyzkoušet, zda jsou jablka zralá, jemně je vezměte do dlaně a mírně za ně zatáhněte – vhodný čas ke sběru poznáte tak, že se jablka snadno oddělí od stromu. Sekejte dlouhou trávu pod ovocnými stromy, abyste snadno našli hnijící a poškozené plody.

Naplánujte si příští rok

Až skončíte se všemi pracemi, vezměte tužku a papír a vytvořte hrubý náčrt vašich květinových okrajů a zeleninového pozemku. Díky tomu odhalíte, co ve vaší zahradě prosperovalo a fungovalo a co naopak ne. Napřesrok budete moudřejší.

Zdroje: www.gardenersworld.com/what-to-do-now-august/, www.thompson-morgan.com/what-to-do-in-the-garden-in-august





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat