Prostreno.cz

Recepty na domácí zubní pastu uleví vašemu napjatému rozpočtu

Ceny zubních past? Přemrštěné! Naštěstí si můžete vyrobit vlastní, což je šetrné k zemi, nenáročné na peněženku, a navíc zábavné. Základem je jedlá soda za pár korun!

Chcete přidat trochu šmrncu do vaší denní hygienické rutiny, ale už vás nebaví stejná základní (a drahá) zubní pasta? Připravte se na změnu a vydejte se na dentální dobrodružství!

Výhody domácí zubní pasty

Zubní pasta z obchodu často obsahuje nežádoucí chemikálie, detergenty, sladidla, barviva a konzervační látky, které mohou narušit zdraví. Z tohoto pohledu domácí zubní pasta bývá vhodnější, také je cenově výhodná. Mnoho ingrediencí totiž lze zakoupit ve velkém, což znamená, že se dá dlouhodobě šetřit a mít čerstvou zásobu pasty, kdykoli ji budete potřebovat.

Je však třeba počítat s tím, že pokud nejste zubní expert, může být ze začátku obtížné dosáhnout správné rovnováhy složek. Ale to se časem srovná! Zároveň se sluší uvést, že domácí produkty mívají kratší trvanlivost, proto by se měly vyrábět v menším množství.

Domácí zubní pasta z jedlé sody

Pokud jste připraveni zintenzivnit svou hru se zubní pastou, začněte s oblíbeným kuchyňským doplňkem – jedlou sodou. Jedná se o superstar! Potřebujete 1/2 lžičky aktivního uhlí, 2 lžíce jedlé sody, 2 lžíce kokosového oleje, 1–2 kapky esenciálního oleje (volitelné) a 1–2 kapky stévie (taktéž volitelné).

Instrukce: V misce smíchejte jedlou sodu a prášek z aktivního uhlí. Počkejte, dokud se ingredience dobře nespojí. Následně přidejte kokosový olej a opět míchejte – usilujte o hladkou pastu (pokud je kokosový olej tuhý, možná jej budete muset rozehřát). Přidejte esenciální olej dle vašeho výběru a stévii, jestli se pro ni rozhodnete, zubní pastu přeneste do malé nádobky s víčkem a uložte ji na chladné a suché místo.

Zubní pasta s jedlou sodou, solí a vodou

Vezměte 1 polévkovou lžíci jedlé sody, přidejte polévkovou lžíci přírodní soli, 3 kapky éterického oleje (kupříkladu hřebíček) a několik kapek vody. Opět vše důkladně promíchejte a uložte na chladné místo. A teď hurá do koupelny!

Zdroje: www.allrecipes.com/recipe/241920/easy-homemade-pasta-dough/, www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/a-basic-recipe-for-fresh-egg-pasta/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat