Prostreno.cz

Jablečné slupky vyleští hrnce a jsou chutným pohoštěním k televizi

Když se jablka používají na vaření nebo pečení, často se loupou. Jejich slupky (jaká škoda) pak obvykle putují do odpadkového koše. Ale proč? Jablečné slupky jsou dobré pro řadu věcí v kuchyni, včetně lahodných svačinek. Zrecyklujte je tím nejlepším možným způsobem!

Jablka jsou široce konzumovaným, bohatým zdrojem fytochemikálií a epidemiologické studie (1) je spojují se sníženým rizikem některých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, astmatu a cukrovky. V laboratoři bylo zjištěno, že jablka mají velmi silnou antioxidační aktivitu a snižují oxidaci lipidů a hladinu cholesterolu. Možná i proto je jíte. Ale co děláte se slupkami? Až zjistíte, na co všechno se hodí, už je nikdy nevyhodíte.

Čaj z jablečné slupky

Potřebujete jen trochu jablečných slupek, špetku skořice a horkou vodu. Čaj připravujte v hrnku s louhovačem, slupky vložte do nálevníku, přidejte skořici a zalijte horkou vodou. Po 5 až 10 minutách máte lahodný ovocný jablečný čaj.

Sladké jablkové chipsy

Jablečné lupínky mají oproti smaženým brambůrkám obrovskou výhodu – jsou nízkokalorické, bez tuku, a tedy i zdravější variantou pohoštění k televizi. Pro chutné, křupavé jablečné chipsy potřebujete pár jablečných slupek, trochu citronové šťávy a koření dle výběru (například skořici nebo tymián). Předehřejte troubu na 70 stupňů Celsia. Smíchejte jablečné slupky s několika kapkami citronové šťávy a kořením. Rozložte je na plech a pečte 2 až 3 hodiny, občas pootevřete dvířka trouby, aby mohla unikat vlhkost.

Domácí jablečný ocet

Jablečné slupky omyjte ve studené vodě, vložte je do vyčištěné sklenice a zalijte studenou vodou tak, aby všechny byly ponořené. Přikryjte utěrkou a dejte na chladné místo. Směs nesmí být vzduchotěsně uzavřena, protože ocet potřebuje ke kvašení kyslík. Voda by se denně měla míchat, což zabraňuje vzniku plísní. Po 1–2 týdnech se na povrchu vytvoří bílá pěna a slupky klesnou ke dnu. Výsledná tekutina má lehce octovou vůni. Nalijte ocet přes novou kuchyňskou utěrku do čisté sklenice a ještě nechte 3–4 týdny na teplém místě – již neprotřepávejte.

Leštidlo na nádobí

Ovocná kyselina obsažená v jablečné slupce reaguje s hliníkem. Tento efekt lze využít k tomu, aby se hliníkové hrnce a pánve leskly jako zamrzlá hladina rybníka. Jablečnou slupku jednoduše uvařte v daném nádobí (i tom kempingovém) a poté sceďte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/, www.boddels.de/en/blog/lifestyle/recycling-apple-peels






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat