Prostreno.cz

Proč pít zázvor po celý rok

V tomto sychravém období vás jistě zahřeje čaj z čerstvého zázvorového kořene. Zázvor má ale mnohem více účinků, než si myslíte. Proč pít zázvorový čaj po celý rok?

Od starověké Indie a Číny po Řecko a Řím byl zázvor uctíván jako kulinářské i léčivé koření. Tato trvalka teplého podnebí je blízce příbuzná kurkumě a kardamomu.

V kulinářství se používá jak k přípravě masa, tak ke sladkému pečení. Dodává pokrmům palčivou a citronovou příchuť.

Při jakých obtížích sáhnout po zázvoru?

1. Zažívání

Zázvor převážně působí v trávicím ústrojí, zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní a plynatosti.

2. Nevolnost

Pokud trpíte nevolnostmi a závratí, díky zázvoru se můžete vyhnout tišícím lékům. Nejlépe je zázvor užít s jídlem. Pokud vás čeká stresová situace a máte žaludek na vodě, rovnou sáhněte po zázvoru. Připravte si například čaj a mějte ho stále u sebe.

Trápí vás těhotenská nevolnost? Opět pomůže zázvor. Můžete ho užívat první 3 měsíce těhotenství, pro těhotné ženy je doporučená denní dávka 4 gramy čerstvého zázvoru. Vhodný je také kandovaný zázvor nebo čaj z čerstvého kořene.

3. Bolest svalů

Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru mohou pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů.

4. Bolestivá menstruace

Chemické sloučeniny obsažené v zázvoru účinkují proti křečím. Brání bolestivým stahům dělohy při menstruaci i křečím hladkého svalstva v trávicí soustavě.

5. Migréna

Podle dánské studie dokáže již třetina lžičky čerstvého nebo mletého zázvoru užitá při prvních známkách migrény omezit její příznaky. Blokuje prostaglandiny, které vyvolávají v cévách v mozku zánětlivou reakci.

6. Srážlivost krve

Zázvor ředí krev podobně jako aspirin, ale na rozdíl od něj nedráždí žaludek. Zázvor můžete užívat preventivně proti zánětům křečových žil a při tvorbě krevních sraženin.

7. Chřipka a nachlazení

Zázvor v těle blokuje tvorbu látek, které přispívají k sevření průdušek a horečce. Obsažený gingerol navíc působí jako přírodní lék potlačující kašel. Také se doporučuje ke zmírnění bolesti na prsou při chřipce a nachlazení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat