Prostreno.cz

Nejčastější příčiny stresu: Kde všude číhá nebezpečí

Psychické zátěži se v dnešní době nelze vyhnout. Někoho znervózňuje práce, jiného finanční situace, dalšího zase počasí. Aby toho nebylo málo, podle odborníků je spouštěčem stresu i dieta, sport nebo léky!

Víte, jak tělo reaguje na stres? Pokud sázíte jen na klepající se ruce a tíživý pocit paniky, jste pořádně vedle. Při krizových situacích totiž organismus „zapíná“ jakýsi obranný mechanismus, při kterém se aktivují určité svaly, odkrvují vnitřní orgány i kůže a dochází k oslabení imunity. Celý proces je doprovázen bušením srdce, zrychleným tepem a zvýšením krevního tlaku. Zkrátka žádná legrace!

Stres jako součást života

Existuje mnoho okamžiků, které vaše nervy pěkně potrápí a podrobí je těžké zkoušce. Psychologové a lékaři dokonce sestavili jejich seznam. Z čeho podle nich zaručeně kouká stres a deprese? Možná se budete divit…

Strava

Přebytek cukru, tuk, toxiny, kofein, alkohol, citlivost na některé potraviny – to všechno může fungovat jako velký „stresor“ pro vaše tělo i psychiku.

Fyzická aktivita

Sportem ku zdraví? No, jak se to vezme. Odborníci tvrdí, že jeho nedostatek i nadbytek vede k nervozitě. Buď má člověk výčitky z lenosti, nebo je naopak unavený z náročných tréninků. A nulová energie rovná se vypjaté nervy.

Léky

Vedlejší účinky některých medikamentů na předpis mohou způsobit pořádnou zátěž. Ať už jde o nevolnost, ospalost či vyrážky, na klidu to jednomu nepřidá. A než se člověk naděje, už vypadá jako vystresovaná „hromádka neštěstí“.

Zásadní změna

Nová dieta a odvykání kouření? Tím to zdaleka nekončí. Jakékoli nabourání starých návyků a zvyků může jednoznačně vést ke stresu. Sice se říká, že když se kácí les, létají třísky, jenže co si budeme povídat, každý začátek je zatraceně těžký.

Zaměstnání

S trochou nadsázky by se dalo říct, že práce jde se stresem ruku v ruce. Aktivátorů špatných pocitů je tam spousta! Degradace, povýšení, přesčasy, přísný šéf, nesympatický kolega i potíže s nefungující kopírkou. To je doslova nápor na nervy!

Rodina

Ano, rodina je základ státu a bezpečný přístav. Jenže kromě neutuchající podpory svých blízkých v ní můžete najít i příčiny stresu. A vůbec nemusíte chodit daleko! Co třeba narození potomka, rozvod a úmrtí? Krizové situace.

Finance

Obálka s označením „nájem“ zeje prázdnotou a s ní i lednice? Ruku na srdce, koho tohle občas nepotkalo. Nejste výjimkou? Pak vám asi nemusíme připomínat, jak jste se v této tíživé situaci cítili. O optimismu nejspíš nemohla být řeč!

Skoro to vypadá, že člověk čelí stresu ihned po probuzení, viďte? Upřímně – ono to tak vážně je! Pokud má nad vámi velkou moc, nestyďte se požádat o odbornou pomoc. Vždyť nejste první ani poslední, koho dostihly nástrahy moderní doby…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat