Prostreno.cz

Pomocníci pro očistu těla

Ať už si chcete pročistit útroby ještě před příchodem Vánoc, než vypukne obžerství, nebo tak hodláte učinit naopak až po něm, s těmito zlepšováky vám to půjde mnohem snáz. Vsaďte na vodu, jogurt a zázvor!

Proč je tak důležité občas „proprat“ organismus? Se škodlivými látkami přicházíte do styku, ať chcete nebo ne. Číhají v některých potravinách a nápojích, znečištěném životním prostředí a běžně dostupných lécích. Mít čisté tělo zevnitř je důležitým krokem k celkovému zdraví, kondici i kráse. Jak na to?

Pitný režim

Přísun tekutin by nikdo neměl brát na lehkou váhu. Nejlepší, co pro své tělo můžete udělat, je pít čistou vodu. To vám urychlí funkci metabolismu, zasytí a hlavně odplaví odpadní látky. Lékaři doporučují dopřát si sklenku maximálně půl hodiny po probuzení a v pravidelných dávkách pokračovat celý den. Když se do večera „propijete“ k 2 až 2,5 litrům, máte splněno! Pro zlepšení chuti můžete přidat citronovou šťávu, tím určitě nic nezkazíte.

Zdravá strava

Při očistě je nezbytně nutné vyhnout se průmyslově zpracovaným potravinám. Nekompromisně vyškrtněte ze svého jídelníčku smažená jídla, uzeniny a červené maso. I bez vajec, bílé mouky, rafinovaného cukru, kávy a alkoholu jistě pár dní „přežijete“. Konzumujte kořenovou i listovou zeleninu, ovoce, rýži, ovesnou kaši, otruby, jáhly, luštěniny a česnek. Odborníci rovněž hlásí, že každé sousto je třeba důkladně rozžvýkat, čímž se zabrání zbytečnému zatěžování organismu.

Lněná semínka

Pro střeva jsou lněná semínka ten nejlepší dárek. Mějte však na paměti, že když je budete jíst celá, nemají dostatečný účinek. Proto uděláte nejlíp, když je vždy pořádně rozdrtíte či rozemelete. Přidat se dají do polévek, ovesných vloček nebo libovolně do jídel.

Zázvor

Zázvor je koření získávané z oddenku stejnojmenné rostliny zázvoru lékařského. Výrazná aromatická až sladce pikantní chuť je typická. Naštěstí ho je teď v zimě všude dostatek a můžete jeho schopnosti využívat na maximum. Vždyť posiluje imunitu, pomůže při nachlazení a co je nejdůležitější – funguje jako ničitel jedovatých látek, které se nachází v organismu.

Probiotika

Věděli jste, že v tlustém střevě „bydlí“ přibližně 400 druhů bakterií? Tvoří totiž střevní mikroflóru. A „hodné“ bakterie, zejména pak probiotika, upravují právě mikroflóru správným směrem. Najdete je v kysaném zelí a zakysaných mléčných výrobcích. Acidofilní mléko a jogurt – to je prostě základ!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat