Prostreno.cz

Do podzimního detoxu zařaďte určitě i zelnou šťávu

Potřebujete posílit imunitu, detoxikovat tělo, shodit pár kilo, snížit cholesterol a krevní tlak? S těmito problémy si hravě poradí obyčejná zelná šťáva. Nehledejte v tom nic drahého, zelnou šťávu si můžete připravit s pohodlí domova a za pár korun. Tak co, vyzkoušíte tenhle podzimní detox?

Co obsahuje sklenka zelné šťávy?

Již jediná sklenice zelné šťávy dodá našemu organismu významné množství vitaminu A, B, C, E a K, vápníku, železa, draslíku, fosforu, jódu, vlákniny a různých fytonutrientů, enzymů a antioxidantů.

Zelný nápoj si můžete připravit i doma, je to levné a hlavně velice přínosné pro naše zdraví! Než vám prozradíme jednoduchý recept na přípravu, podívejte se na všechny přínosy této obyčejné zelné šťávy.

Pomáhá při redukci hmotnosti

Zelná šťáva má extrémně nízkou kalorickou hodnotu, přibližně v jedné skleničce se nachází pouze 18 kalorií. Ovšem tato šťáva je také poměrně výživná a napomáhá déletrvajícímu pocitu sytosti, tím předchází takzvanému vlčímu hladu a přejídání.

Zvyšuje imunitu

Díky přítomnosti vitamínu C, antioxidantů a dalších imunologicky posilujících minerálů může být tato šťáva skvělým pomocníkem pro váš imunitní systém. Některé aktivní stopové prvky mohou navíc zabránit uvolňování histaminů v těle, což snižuje zátěž vašeho imunitního systému.

Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak

Četné studie prokázaly, že pravidelná konzumace zelné šťávy může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu, což je "špatná" forma tuku, která může vést k problémům se srdcem. Tím, že vyvážíte hladinu cholesterolu, může tato šťáva pomoci s úbytkem hmotnosti a zlepšit zdraví srdce. Navíc zelná šťáva nabízí zdravou dávku draslíku, což přispívá i k regulaci krevního tlaku.

Podporuje léčbu žaludečních vředů

Zelná šťáva, vyrovnává hladiny kyselosti v žaludku a podporuje léčbu i prevenci vzniku žaludečních vředů. Vzhledem k přítomnosti sulforafanu a dalších přírodních enzymů bude hlenová výstelka vašeho žaludku zesílena a pro peptické vředy bude mnohem těžší se zde uhnízdit.

Zlepšuje mozkové funkce

Výzkum spojil některé účinné látky v zelné šťávě, jmenovitě antokyaniny a vitamín K, ke zlepšení mozkové funkce. V kombinaci s dalšími antioxidanty tohoto nápoje můžete snížit riziko Alzheimerovy choroby a dalších neurodegenerativních poruch.

Jak si vyrobit zelný nápoj?

Zelný nápoj si můžete udělat snadno z pohodlí domova, kromě zelí můžete do nápoje přidat i jakékoliv ovoce či zeleninu, záleží jen na vaší chuti. Pro přípravu nápoje je vhodné bílé i červené zelí, pokud chcete přidat ještě ovoce, je vhodnější červené, protože je mírně sladší.

Co budete potřebovat:

  • 1 malou hlávku zeleného nebo červeného zelí
  • 1 jablko
  • 1 cm kousek zázvoru
  • 1 oloupaný citron
  • 1 šálek vody

Zelí, jablko, citron a zázvor dobře očistěte, pokrájejte na menší kousky a vložte do výkonného mixéru. Přidejte šálek vody a mixujte na nejvyšší stupeň, až budete mít konzistenci jemného pyré. Hotové pyré přeceďte přes sítko a vymačkejte co nejvíce šťávy. Hotová šťáva je připravená k přímé konzumaci, případně vám vydrží i pár dní v lednici. Zelný nápoj můžete popíjet i několikrát během dne, je vhodná při redukčních dietách, detoxikačních kúrách i jako součást zdravého životního stylu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat