Prostreno.cz

Hledáte přírodní lék na nachlazení? Připravte si lipový čaj

Na posílení imunity a podporu léčby nachlazení můžeme využít i spousty přírodních prostředků, ale pokud už jste se přejedli pomeranči a na zázvorový čaj váš už přešla chuť, můžete sáhnout po bylinkách. Na léčbu kašle a nachlazení oceníte lipový čaj a se lžičkou medu, je to přímo lahodný nápoj.

Sice na sběr lipových květů je ještě brzo, ale v bylinných lékárnách jsou jim zcela jistě dobře zásobeny. Lipový čaj bude chutnat i těm nejmladším členům rodiny, protože má přirozeně nasládlou chuť. Čaj si můžete vylepšit ještě pár kapkami citronu a lžičkou medu. A co všechno dokáže, tento zázračný nápoj.

Odplavuje z těla toxiny

Konzumace lipového čaje přispívá k odplavování toxinů z organismu. Květy lípy totiž obsahují velké množství prospěšných látek, jako je například: vitamin C, flavonoidy, glykosidy, silice a mnohé další. Působí blahodárně i na nervovou soustavu, tiší migrény, bolesti hlavy a celkově přispívá k lepší náladě.

Rychle srazí horečku

Květ z lípy obsahuje kyselinu P-kumarovou, která vyvolává silné pocení a tím následně snižuje horečku. Díky této schopnosti by rozhodně neměla chybět ve vaší domácí lékárně.

Léčí chřipku a nachlazení

Kromě toho, že lipový čaj stimuluje pocení, které dokáže snížit horečku, přispívá také k léčbě dalších příznaků nachlazení. Lipový čaj přispívá k léčbě zánětu horních cest dýchacích, snižuje kašel a podráždění.

Neutralizuje volné radikály

Lípa má silné antioxidační schopnosti, obsahuje quercetin a kamferol. Tyto silné antioxidanty eliminují volné radikály v organismu a zlepšují celkové zdraví. Volné radikály způsobí předčasné stárnutí a mohou za vznik několika chronických onemocnění.

Jak si připravit lipový čaj

Běžně zakoupíte lipový čaj v nálevových sáčcích nebo jako sypaný čaj. K přípravě jednoho šálku budete potřebovat 1 lžičku lipových květů, zalijte vroucí vodou a louhujte 15 až 20 minut. Čaj popíjejte ještě teplý nejlépe třikrát denně.

Lípě by se měli vyhnout těhotné či kojící ženy a osoby se srdečním onemocněním. Mezi známé vedlejší účinky lípy, patří i mírné zvýšení tlaku, ale to jen při konzumaci ve větším množství.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat