Prostreno.cz

Pastva pro oči. Bez jakých vitaminů se váš zrak neobejde

Oko je velmi složitý mechanismus a pro svůj správný chod a hlavně dlouhodobý potřebuje tu správnou výživu. Stejně jako každý stroj potřebuje čas od času promazat. Existuje mnoho skvělých vitaminů pro zdraví očí, které jsou k dispozici v běžné stravě. Poznejte všechny vitaminy, bez kterých se naše oči dlouhodobě neobejdou.

Vitaminy jsou základní mikronutrienty, které naše tělo potřebuje téměř pro každý metabolický proces a funkci. Pokud jde o zdraví zraku, nedostatek vitaminů může snižovat obranyschopnost očí a poškodit jejich funkci, takže je vždy moudré mít dostatek těchto vitaminů pro zdraví očí ve vaší stravě. Zejména proto, že stárnete a působení oxidačního stresu a opotřebení se zvyšuje. Pomocí pestré stravy můžete očím doplnit vše, co potřebují, případně můžete sáhnout po doplňku stravy. A co oči potřebují?

Lutein

Lutein je protizánětlivý karotenoid, který se nachází ve velkém množství v potravinách, konkrétně v oranžových druzích zeleniny, v listové zelenině, ananasu a pomerančích. Tato bioaktivní sloučenina hraje klíčovou roli v prevenci před vznikem makulární degenerace, protože působí jako antioxidant v očích.

Vitamin C

Tento obecně známý a prospěšný vitamin, nepostradatelný pro imunitní systém, je také velmi dobrý pro zdraví oka, protože může snižovat riziko zánětu v oku a je také důležitou složkou při výrobě kolagenu. Právě kolagen je potřebný na opravu poškozené oční tkáně.

Zinek

Zinek se nachází ve vysokých koncentracích v oční tkáni. Tento minerál je důležitou součástí ke zmírnění zánětu a k regeneraci oční tkáně. Pravidelný přísun zinku pomáhá udržovat naše oči ve skvělé kondici.

Vitamin A

Tento vitamin hraje v našem oko velmi důležitou roli. Vitamin A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek tohoto vitaminu proto může vést až k šerosleposti. Tento vitamin byl také spojen se zrychlením procesu hojení v oku po poranění nebo operaci.

Zeaxanthin

Zeaxanthin je další druh karotenoidu, a proto se často nachází ve stejných potravinách jako lutein. Tento karotenoid se v těle koncentruje hned na dvou místech a to v očích a v mozku. Dostatečný příjem zeaxantinu v potravě přispívá k udržení dobrého zraku a preventivně působí proti degeneraci sítnice.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto protizánětlivé tuky jsou přínosem pro celistvost tkání v celém organismu. Mohou zabránit poškození očí, které se běžně vyskytují u pacientů s diabetem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat