Prostreno.cz

Uchopte své zdraví pevně do rukou a stárněte s grácií

Současná medicína nám poskytuje mnohé možnosti, jak se dožít vyššího věku. To je přání většiny z nás, ale jak na to? Samozřejmě si uvědomujeme, že jen léta navíc nepomohou, potřebujeme si aktivní život prodloužit, cítit se dobře. Vnímat elán a pozitivní myšlení a cítit radost ze života i všeobecnou harmonii a pohodu.

Zde vám nepřinášíme návod a seznam léků, které byste měli pravidelně polykat. Přinášíme vám pár chytrých tipů, které znaly už naše moudré babičky. Lidské tělo je velmi inteligentní mechanismus, který umí mnoho důležitých kroků ke zdraví zvládnout sám, díky obrovské schopnosti samoregenerace. Možná bude na začátku nutné, abyste některé svoje celoživotní návyky trochu poupravili, přehodnotili či úplně změnili. Zkrátka pokud se rozhodnete svůj život ozdravit, poradíme vám, jak svoje tělo nastartovat ke zdraví a harmonii.

7 klíčů ke kvalitnímu stárnutí a dlouhověkosti

Psychika na prvním místě

Věřte, že optimismus je hybnou silou. Naučte se žít v přítomném okamžiku, teď a tady. Radujte se z maličkostí. Vědomě pouštějte z hlavy a mysli zbytečné úvahy typu: „Co by se stalo, kdyby..." Naučte se reagovat neutrálně, i celoživotní pesimisté to zvládnou, chce to jen čas a trpělivost. Odměna přijde brzy, zabráníte tak chronickému stresu a zdravotním problémům z něj pocházejících. Vězte, že vše máme v hlavě a pokud si správně nastavíme, máme vyhráno.

Odpočinek a relax

Spánek a správný spánkový režim velmi pozitivně ovlivní náš zdravotní stav. Naučte se relaxovat, popřípadě meditovat – to lze i při procházkách v přírodě nebo při poslouchání oblíbené hudby. Věnujte se svým oblíbeným činnostem, stýkejte se s přáteli, užívejte si krásných okamžiků.

Hýbejte se

Vyberte si takový pohyb, jaký máte rádi, vždy je to jen o vás. Procházky se vaším čtyřnohým kamarádem, aerobic, tanec, jóga, čchi-kung, pilates, plavání, jízda na kole, cokoli… Sportujte nejen pro krásnou a dokonalou postavu, ale zejména pro dobrý pocit a pro zdraví. Stačí např. denně ujít 10 000 kroků, rozhodně neseďte doma.

Pijte dostatek vody

Pět až osm sklenic čisté vody denně snižuje riziko infarktu a dalších velmi závažných onemocnění. Správný pitný režim podporuje látkovou výměnu. Přidejte si do pitného režimu bylinkové čaje např. dle sezonnosti jednotlivých rostlin. Momentálně doporučujeme např. domácí bezinkou šťávu, čerstvé kopřivy aj.

Jezte méně, ale častěji

Snažte se během dne zkonzumovat 5 až 7 malých porcí. Udržíte si tak po celý den stabilnější hladinu cukru v krvi a budete tak do značné míry chráněni před diabetem 2. typu a kardiovaskulárními chorobami. Předejte výrazně i možnému vzniku nadváhy. Konzumujte dostatečné množství sezonního ovoce a zeleniny. Ovoce zařazujte do svého jídelníčku během dopoledne a zeleninu odpoledne.

Vyhýbejte se škodlivinám aneb Jezte, co si sami připravíte

Mějte na paměti, že jídlo, které si sami připravíme, nese naše léčivé energie, právě proto, že prošlo našima rukama. Snažte se konzumovat jídlo, které je vždy čerstvé. Vyhněte se polotovarům, které obsahují vysoké procento soli, rafinovaných cukrů, nasycených tuků apod. Tyto látky zvyšují špatný LDL cholesterol, krevní tlak a další možné zažívací obtíže. Pozor na skryté cukry např. v kompotech, kečupech a ostatních pochutinách.

Pozor na nebezpečné diety

Číslo, které nám ukazuje osobní váha je vždy relativní, záleží  také na váze a síle kostí. Jezte tak, abyste si udrželi zdravý BMI index. Důležitá je také hodnota vnitřního – útrobního tuku, to je tuk, který se ukrývá mezi orgány. Požádejte svého lékaře či lékárníka o pravidelné měření tzv. viscerálního tuku, stačí např. při pravidelné kontrole. Mějte na paměti svoji intuici a jezte jídlo, na které máte chuť.

Hlavně si pamatujte, že mnoho věcí můžeme ovlivnit sami. Bude vám krásně, budete se cítit báječně a s lehkostí sobě vlastní si užívejte vzácné okamžiky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat