Prostreno.cz

Správné používání jablečného octa

Jablečný ocet sice umí kouzlit se zdravím, ale pokud berete léky, snižujete tak jejich i jeho účinnost. Nedělejte zbytečné chyby u tak výjimečného pomocníka.

Jablečný ocet má podle odborníků hodně zajímavých schopností. Prý pomáhá hubnout a regulovat škodlivý cholesterol i hladinu cukru v krvi. Také léčí popáleniny, bradavice, migrény a „běžné“ bolesti hlavy. Umí zatočit s angínou a přispívá k očistě organismu, rovněž zabírá na padání vlasů, únavu či nadmíru stresu. Patříte i vy k uživatelům vychvalovaného jablečného octa? Pak se pro všechny případy ujistěte, že neděláte nějakou z těchto chyb!

Ředit či neředit. To je otázka

Kopnout do sebe panák „jablečňáku“ s tím, že v této formě bude nejlépe fungovat? Větší botu udělat asi nemůžete, protože jeho přirozená kyselost pěkně podráždí krk, jícen i žaludek. Daleko lepší a bezpečnější způsob? Před samotnou konzumací ho vmíchejte do menší sklenice vlažné vody, tím opravdu nic nezkazíte – naopak. Tekutý „medikament“ bude mnohem stravitelnější, což sníží riziko nejedné nepříjemné komplikace.

Brčko. Proč na něj nezapomínat?

I v případě, že jablečný ocet zodpovědně zředíte, byste ho neměli popíjet jen tak bez pomůcky. Ano, na mysli máme brčko, které vás podle odborníků může ochránit před poškozením zubní skloviny a jemné tkáně v dutině ústní. Obsažená kyselina octová je totiž výrazná a poměrně ostrá přísada, která s vaším chrupem rozhodně nebude jednat v rukavičkách – zejména v případě dlouhodobější konzumace. Tak pozor na to!

Snášenlivost s léky. Berete ji v potaz?

I když je ocet z jablek považován za malý zázrak, zdaleka to neznamená, že člověku pomůže za všech okolností. Pravdou je, že ani on se nedá kombinovat se vším, takže je třeba znát všechna pravidla „bezpečnosti práce“. Už jste někdy slyšeli o tom, že teoreticky vzato dokáže pozměnit hladinu inzulinu, protože jednou z jeho složek je chrom? Právě proto by diabetici měli jeho vnitřní užívání raději probrat se svým lékařem. V odborných kruzích se také spekuluje o tom, že jablečný ocet negativně reaguje také s léky na srdce, diuretiky a projímadly.

Zdroj: www.eathis.com, www.foodforhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat