Prostreno.cz

Různé druhy semínek na různé neduhy

Na semínka se poslední dobou nepěje nic jiného, než samá chvála. A důvod je úplně jasný! Jeden druh poskytuje prevenci před rakovinou, druhý posiluje kosti, zatímco třetí prospívá imunitě. Vyberete si i vy?

Chcete si zachovat pevné zdraví, které vás ani v budoucích letech nenechá na holičkách? Teoreticky vzato vám vůbec nic nebrání. Zařaďte do své každodenní stravy semínka, která už zdaleka nevyhledávají jen vegetariáni a vyznavači RAW stravování. Se kterými se vyplatí navázat bližší vztah?

Dýňová. Ty zatočí s depresí i zažívacími obtížemi

Málokdo tuší, že „zrnka“ tykve jsou považována za jeden z nejbohatších přírodních zdrojů zinku, který hraje klíčovou roli při stavbě kostí a všech tkání v těle. To ovšem není jediný důvod, proč by měly najít cestu do vašeho žaludku. Závěry mnoha studií potvrzují, že přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu, podporují nervový systém, působí proti depresím a pozitivně ovlivňují trávení. Zároveň povzbuzují krevní oběh i správnou činnost ledvin a detoxikují organismus. Slušný výčet pozitiv, co říkáte?

Konopná posilují imunitu

Konopná semínka mají úžasnou nutriční hodnotu, neboť obsahují celkem 20 aminokyselin, vlákninu i vysoký podíl vitaminů C, E i A. Pochlubit se mohou také minerály, jmenovitě hovoříme o vápníku, zinku, hořčíku, železu, draslíku, chromu a jodu. Jelikož jsou komplexním zdrojem kvalitních bílkovin, nenasycených mastných kyselin rostlinného původu a ostatních cenných látek, podílí se na upevnění imunity a regeneraci svalů.

Lněná jsou receptem na dlouhověkost

Velkou předností těchto malých dobrodinců je přítomnost antioxidantů i omega-3 mastných kyselin, přičemž se rozhodně nejedná o skromné množství. V čem přesně vám mohou být lněná „jadérka“ prospěšná? Dle názoru odborníků dokážou regulovat hormonální nerovnováhu a díky protizánětlivým vlastnostem poskytují prevenci před mnoha různými onemocněními, včetně kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Někteří experti dokonce neváhají tvrdit, že přispívají ke snížení rizika předčasného úmrtí.

Chia, výživa pro kosti i mozek

I když jste o nich slyšeli, k „osobnímu setkání“ ještě nedošlo? Chia poklady jsou dnes v gastronomické módě. A vůbec se není čemu divit! Již několik vědeckých studií prokázalo, že jejich pravidelná konzumace vede k posílení imunity, snížení stresu a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Také urychlují metabolismus, posilují kosti a mírní poruchy pozornosti. Rovněž působí jako prevence osteoporózy, cévní mozkové příhody i rakoviny. Zkrátka a dobře, jejich „užíváním“ si posílíte zdraví hned na několika frontách.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat