Prostreno.cz

Běžné šampony jsou napěchované chemikáliemi

Ftaláty, diethanolamin nebo propylenglykol. Tyto pojmy vám nic neříkají? Co když vám řekneme, že zmíněné látky zvyšují riziko rakoviny, a prostřednictvím vlasové kosmetiky s nimi denně přicházíte do styku? Taková je pravda, vážení!

Pravidelně investujete do přípravků, které vám pomáhají v boji proti lupům, dodávají objem, zacelují rozdvojené konečky nebo mírní poškození hřívy následkem letitého barvení? Není nic špatného na tom, že dbáte o svůj zevnějšek, ovšem o něco horší je fakt, že tyto produkty jsou doslova napěchované chemií. A ta si s vaším zdravím servítky brát nebude!

Pro krásu se musí trpět?

Jistý americký výzkum zaměřený na vlasovou kosmetiku se ani při nejlepší vůli nedá nazvat optimistickým. Z jeho závěrů totiž jednoznačně vyplývá, že drtivá většina nabízených šamponů, kondicionérů, balzámů, tužidel a vosků obsahuje karcinogeny, které zvyšují pravděpodobnost vývoje rakovinných buněk. Vzhledem k tomu, že lidská pokožka je „vybavena“ stovkami nervových žláz, přičemž každou z nich tyto nebezpečné látky absorbují přímo do těla, bychom se asi vážně měli zamyslet nad tím, zda nám používání oněch zkrášlovatel stojí za taková rizika. Jaké je vlastně jejich složení, zkoumali jste to někdy? Vědci to udělali za vás…

Ďábelské ingredience s těžkými následky

Vypadá váš šampon zcela nevinně, a nikdy byste do něj neřekli, že vám může ublížit? Nic si nevyčítejte, to asi málokdo. Nicméně odborníci tvrdí, že první zásadní problém číhá v jeho vůni, kterou má díky přítomným ftalátům. Jen na vysvětlenou, jedná se o sloučeniny, jež se používají jako změkčovadla plastů – a podle americké Rady pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) patří na seznam těžkých karcinogenů. Co dalšího si dobrovolně dáváte na hlavu?

Neplodnost a poruchy ledvin? Berte to jako daň

Zdraví ohrožující přísadou číslo dvě prý bývá diethanolamin. Ten má v popisu práce zajištění „pěnivosti“, a stejně jako jeho výše zmíněný „kolega“, nepatří do kategorie bezpečných ingrediencí. Třetí riziko plyne ze sloučeniny zvané propylenglykol, kterou si lékaři spojují pro změnu s poruchami ledvin, hormonální nerovnováhou nebo neplodností. Ještě pořád máte chuť vyrazit na nákup do drogerie a pořídit si další zázrak v lahvičce?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat