Prostreno.cz

Rozpoznejte nebezpečný nedostatek jódu v těle

I přes dostatečný odpočinek trpíte únavou, padají vám vlasy a máte neustále studené ruce? Možná patříte k těm, jejichž tělo volá po jódu. Tento důležitý prvek nesmí organismu chybět! Víte, jak ho doplnit?

Nedostatek jódu v těle může vést k vážným zdravotním komplikacím. Obzvláště ženy by měly dbát na jeho dostatečný příjem, a to nejen v těhotenství. U nás je hlavním zdrojem příjmu kvalitní sůl. To, čím si dochucujete jídlo, je velmi důležité. Konzumujte sůl, která je získávána z ekologicky čistých míst a dále neprochází procesem bělení a jódování. Zakoupit ji můžete například v obchodě se zdravou výživou. Dalším zdrojem jódu jsou pak mořské ryby a řasy.

Zdravotní rizika nedostatku jódu

Dostatek jódu v organismu má zásadní vliv na správné fungování štítné žlázy. Pokud má žláza z dlouhodobého hlediska tohoto prvku málo, začne se postupně zvětšovat a přestává plnit svoji funkci, tedy tvorbu hormonů. To může mít přímý vliv například na padání vlasů, jelikož růst vlasových folikulů je spojen s adekvátními hladinami hormonů štítné žlázy.

Vliv štítné žlázy, které se jód nedostává, můžete pozorovat i na kůži. Stejně jako vypadávání vlasů, je nedostatek tohoto prvku spojován i se suchou a šupinatou kůží. Dalším zdravotním rizikem, na které tělo upozorňuje varovnými signály, je neočekávané zvýšení hmotnosti, a to kvůli zpomalenému metabolismu.

Jód v těhotenství

Nároky na jód v těle se ještě zvyšují v období těhotenství a kojení. Za normálních okolností potřebuje dospělý jedinec asi 150–170 mg této látky na den, v období těhotenství se hodnota zvyšuje ještě o 100 mg. Tento důležitý minerál totiž ovlivňuje celý lidský život, a to už od početí. Jeho nízká hladina může ve vzácných případech znamenat špatný vývoj mozku dítěte a následné postižení. Ovlivňuje také pozdější měsíce a roky života, kdy se dítě může hůře učit, nebo má pomalejší růst.

Problémy s menstruačním cyklem

Pokud ženy trápí silné krvácení nebo nepravidelná menstruace, mohou to být projevy nesprávného fungování štítné žlázy na základě nedostatku jódu.

Únava

Dalším častým projevem absence zmíněného důležitého minerálu je velká únava. Opět v návaznosti na štítnou žlázu. Pokud se cítíte unavení, i když jste vlastně fyzicky odpočatí, je načase to začít řešit!

Denní příjem je snadno dostupný z běžné a kvalitní stravy a často se s jeho nedostatkem nemusíte ani potýkat. Závažné zdravotní komplikace nastávají až v momentě, kdy je člověk vystaven chronickému nedostatku jódu.

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthonline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat