Prostreno.cz

Důvody, proč se ráno cítíte tak unavení

Všichni vědí, že kvalitní spánek blahodárně působí nejen na fyzický stav těla, ale i psychiku. Platí proto, že když se ráno vzbudíte unavení, není den tak báječný, jak by třeba mohl být. Proč se to děje? Na vině je hned několik věcí!

Jen se tak trochu vyspat. Jenže to se někdy lehce řekne, ale hůř udělá. Co nočnímu odpočinku stojí v cestě? Tohle je seznam důvodů, proč se ráno probouzíte unavení.

Refluxní choroba jícnu

Odborníci tvrdí, že až 25 procent těch, kdo si stěžují na ranní únavu nebo nekvalitní spánek, trpí refluxní chorobou jícnu – a neví o tom. Tento stav je označován jako „tichý reflux“, který se projevuje pouze kovovou nebo hořkou pachutí v ústech. Znamená to tedy, že pokud se s něčím takovým po ránu setkáte, může vás uprostřed noci probouzet právě tichý reflux.

Skřípání zubů

Ve zdravotnické komunitě se střípání zubů nazývá bruxismem, a je to něco, co může narušovat dobrý noční spánek. Nejste si vědomi toho, že byste se tohoto zlozvyku dopouštěli? Možná, že pravdu vám naservíruje až váš zubní lékař. Mimochodem, bruxismus může způsobit i další nepříznivé stavy, jako je bolestivá čelist či bolest hlavy.

Chrápání

Nejen u bruxismu platí, že se jedná o tichého nepřítele. I chrápání narušuje klidný spánek. Často bývá příznakem spánkové apnoe, poruchy, kdy si tělo dává pauzy při dýchání. V případě, že se obvykle probouzíte v ranních hodinách, máte pocit únavy a vaše ústa jsou suchá, pravděpodobně chrápete a můžete tak trpět spánkovou apnoí.

Konzumace alkoholu

Někteří lidé spoléhají na alkohol, aby jim pomohl usnout. I když je pravda, že nějaká ta sklenička může podpořit ospalost, odborníci tvrdí, že konzumace alkoholu narušuje normální spánkové cykly. Jinými slovy, brání v dosažení hlubokého odpočinku. V důsledku toho se následující den probouzíte „jako přeletí traktorem“.

Špatná pozice

Existují případy, kdy je ranní únava spojená s nesprávnou polohou při spánku. Odborníci se domnívají, že tělu nedělá dobře pozice na boku – bez vypodložených kolen, mezi kterými by měl být polštář. Nutno také dodat, že za neklidný spánek někdy může i on. Pokud vlastníte kousek, který neposkytuje tu správnou oporu pro vaši hlavu, nedivte se, že ráno potřebujete dva šálky kávy.

Špatné návyky

Téměř každé vaše elektronické zařízení vydává modré světlo, což může narušit produkci melatoninu, hormonu spánku. Přestaňte v ložnici používat svůj chytrý telefon, notebook nebo televizi, dost si tím pomůžete.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat