Prostreno.cz

Jaké potraviny mohou způsobovat nepříjemné akné

Kožní onemocnění, které dokáže pořádně potrápit? Akné! To se objevuje se nejčastěji v pubertě, ale často s ním válčí i dospělí. Zásadní vliv na jeho výskyt nebo léčbu má jídlo. Na co se zaměřit a čemu se naopak vyhnout?

Kůže člověka je vlastně takovým odrazem toho, co se odehrává uvnitř těla. Akné bývá často spojováno s pubertou, ale ve své podstatě se jedná o onemocnění, které se může objevovat i v pozdějším věku. Výskyt nepříjemných pupínků však i vy můžete zmírnit správně zvoleným jídelníčkem a vynecháním určitých druhů potravin, které ho jedině podporují.

Cukry s akné nejdou dohromady!

Pokud budeme zkoumat vliv cukru na pokožku, jenž trpí akné, rozhodně zde najdeme spojitost. Jeho nadměrný příjem vede ke zvýšené produkci inzulínu a následným hormonálním výkyvům, které jsou jednou z hlavních příčin tohoto kožního onemocnění. Zamyslet byste se tedy měli hlavně nad přílišnou konzumací rafinovaného cukru a nadměrného množství sacharidů ve formě sladkého ovoce a obilovin. Preferujte sacharidy složené, před těmi jednoduchými.

Pokud už vás přepadne chuť na sladké, dejte si například jablko, datle, dýni, mrkev nebo batáty. Odstraňte z jídelníčku hlavně sladké bílé pečivo, které je plné cukru a lepku a nahraďte ho datlemi, ořechy nebo hořkou čokoládou. Omezte také pití slazených nápojů, určitě se vyhněte například kupovaným džusům ze supermarketu a dalším syceným nápojům.

Mléčné výrobky

Další kategorií potravin, které na pleť mohou mít nežádoucí vedlejší účinky, jsou mléčné výrobky. Samotné mléko je řazeno mezi potraviny podporují záněty. Také způsobuje nadýmání a další zažívací problémy. Pokud vás trápí nevzhledné pupínky na tváři, zkuste vynechat mléčné výrobky alespoň na 14 dnů. Během této doby pozorujte, zda právě ony nejsou na vině.

Vhodný jídelníček při léčbě

Možná vás vyděsilo množství jídla, které může podporovat vznik akné. V dnešní době však na trhu existuje spousta skvělých alternativ k jednotlivým druhům potravin. Kravské mléko vyměňte za ořechové nebo ovesné a cukr zase za přírodní stévii. Pokud chcete mít zdravou a krásnou pleť, zaměřte se na vyváženou stravu bohatou na zeleninu, bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat